- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ово је пример како се организују избори: Спутњик са црногорским посматрачима у Санкт Петербургу

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаИзбори у Русији
Избори у Русији - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2024
Пратите нас
Црногорска посматрачка мисија отпутовала је у далеки Санкт Петербург да испрати руски изборни процес и провери има ли било каквих неправилности. Остали су затечени пријатном атмосфером, организацијом, али и транспарентношћу на бирачким местима. За Спутњик су поручили: „Слава Русији, слава Црној Гори!“
У Русији се одржавају први у историји вишедневни председнички избори који су почели 15. а завршавају се 17. марта. Спутњикова репортерка Анђелија Дрвенџија отпутовала је у северну руску престоницу Санкт Петербург да испрати гласање, а попричала је и са међународним посматрачима изборног процеса.
Право гласа у граду на Неви има три милиона и осамсто хиљада људи, а отворено је скоро 2000 бирачких места. Анђелија нам преноси делове атмосфере и наглашава да испред бирачких места нема ни гужви ни редова, што због добре организације, што због могућности да се гласа и електронским путем.
Припадници полиције и руске националне гарде – Росгвардије, дежурају испред бирачких места, па је безбедност гласача, како јавља Спутњиков извештач, на врло високом нивоу. Гласање је такође обезбеђено на 99 бродова и 7 поларних станица.
Наша репортерка је такође разговарала и са међународним тимом посматрача који су посетили неколико изборних јединица и директно добили прилику да се увере како се читава ситуација одвија.
Људи су релаксирани, насмејани, сретни и процес је апсолутно транспарентан. У народу не може да се осети та нека негативна изборна атмосфера као што на пример може код нас у Црној Гори или на Балкану. Слава Русији, слава Црној Гори!, рекао је за Спутњик Бобан Радојевић из црногорске посматрачке мисије.
Бобанова колегиница Александра Делетић објансила је за Спутњик да гласање посматра више од 300 новинара који ће бити присутни и приликом бројања гласова, а да то само говори у прилог транспарентности и отворености руског изборног процеса. Она верује да гласање у Руској Федерацији треба да послужи као пример тога како би требало организовати изборе свуда.
Останите уз Спутњик за још информација из прве руке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала