- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У Косовској Митровици и Грачаници обележено 20 година од мартовског погрома

Пратите нас
Служењем парастоса и полагањем венаца на спомен обележја у Косовској Митровици данас је одата пошта невино страдалим жртвама мартовског погрома на КиМ. Две деценије погрома обележено је и у Грачаници парастосом, откривањем споменика убијенима у погрому и свечаном академијом.
Представници Канцеларије за КИМ, локалне самоуправе и Српске листе, још једном су поручили грађанима да дешавања од марта 2004. године никада не треба да заборавимо, преноси ТВ Мост.
Поводом две деценије од мартовског погрома, у коме је убијено двоје Срба у Косовској Митровици, данас су у знак сећања на настрадале председник Привременог органа општине Косовска Митровица Иван Запорожац, представници Српске листе Златан Елек и Игор Симић, као и помоћник директора Канцеларије за КиМ Игор Поповић положили венац на места где су убијени Јана Тучев и Боривоје Спасојевић.
Окупљени грађани су одали почаст настрадалим Митровчанима.
Служен је и парастос поред споменика "Бели Анђео", који се налази у близини моста и на ком су исписана имена настрадалих током НАТО бомбардовања 1999. године.
Председник ПО Косовске Митровице Иван Запорожац је обраћајући се окупљеним грађанима истакао да је данашњи дан тужан за све грађане у јужној покрајини и да српски народ памти све оно што се десило током мартовског погрома.
Он је навео да је једним лажним сценаријом 17. марта 2004. године кренуо прогон и погром српског народа на читавом Косову и Метохији када су страдале невине жртве, протерано је 4.000 Срба са својих огњишта, уништено је око 900 кућа, уништено и оскрнављено 39 цркава и манастира.

"Оно што ми данас, као и сваке године, хоћемо да кажемо и поручимо је да је српски народ је на овим просторима страдао вековима, био прогоњен и био жртва свакога ко је кроз ову земљу пролазио, али је српски народ успео да остане и опстане на овим просторима. Тако и данашњим даном, и свим наредним данима поручујемо да ћемо остати и опстати и да ћемо памтити све, а да ће наш народ овде живети", рекао је Запорожац.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Игор Поповић рекао је да је лажни наратив албанских политичара и медијска манипулација био повод за напад на све што је српско на КиМ.
"То је послужило као повод да се протера српски народ са КиМ. И данас видимо да албанска политичка сцена у Приштини и даље понавља тај наратив, иако је истрага Унмика утврдила како су деца настрадала и даље режим тврди да је то учињено намерно од стране српског народа, као повод да се оптужи српски народ на северу и осталим крајевима на КиМ. Ми ћемо овде опстати, српски народ ће наставити да се бори, Република Србија ће наставити да подржава српски народ на КиМ, а ми позивамо да међународна заједница пронађе одговорне за мартовски погром", рекао је Поповић.

Годишњица мартовског погрома обележена и у Грачаници

Парастосом, откривањем споменика убијенима у погрому и свечаном академијом данас је у Грачаници обележена 20. годишњица Погрома на Косову и Метохији.
Пред великим бројем грађана, у присуству званичника канцеларије за КиМ и представника Српске листе, страдалима у погрому 17. и 18. марта парастос је служио владика рашко - призренски Теодосије, уз саслужење владике новобрдског Илариона и будимљанско-никшићког Методија.
Владика новобрдски Иларион подсетио је окупљене на све оне који су страдали током погрома.
"Сетимо се Златибора кога су злочиници пред породицом запалили.У Гњилану је страдао Бобан и касније од пребијања и његова мајка. У Митровици Јана и Боривоје, у селу Драјковце отац и син су пострадали. Ненад је пострадао у Липљану. Још је ту било имена. Нека их Господ све помене", рекао је владика Иларион.
Након полагања белих ружа пред инсталацијом "Мисинг", у дворишту Дома културе откривен је споменик убијенима током погрома 2004. године, дело вајара Бранислава Ристића.
На свечаној академији, владика рашко - призренски Теодосије је истакао да је Погром остао дубоко урезан у Српско колективно памћење као један од најтужнијих тренутака наше новије историје.
"Та два дана, гореле су наше цркве и манастири који су вековима преживели разне ратове и недаће. Са свих страна су стизале вести о злоделима која су чињена над нашим невиним народом и свештенством зато ову годишњицу обелезавамо служећи парастос и приносећи молитву господу" , рекао је владика Теодосије, пренео је Танјуг.
Начелник косовског округа Срђан Поповић изјавио је да је прошло 20 година од дана који је оставио најтеже ожиљке у животима српског народа.
"Сећање на 17. март је наша обавеза да се сетимо свих страдалих, запаљених светиња и запаљених кућа и свих страхота кроз које су прошле наше породице тих дана. Не само данас , него сваког дана свих ових дана , свако од нас живи са тим да правда мора победити", рекао је Поповић.
На трибини су, између осталих учествовали и Ансамбл Венац, Призренски богослови , Хор музичке школе " Стеван Мокрањац, као и сведоци и учесници у страдању, Драгана Станојевић, Драган Перић и Новица Столић.
Погром Срба на Косову 17. марта 2004. год - Sputnik Србија, 1920, 17.03.2024
СРБИЈА
Протерано 4.000 Срба, уништено 1000 цркава и кућа: Две деценије од погрома на Косову и Метохији
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала