Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Скупштина Србије завршила рад, наставак сутра

© Sputnik / Лола ЂорђевићСкупштина Србије
Скупштина Србије - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2024
Пратите нас
Посланици Скупштине Србије завршили су рад, а расправа о избору председника парламента наставиће се сутра.
Посланици Скупштине Србије расправљали су данас о предлогу, који је образлагао шеф посланичке групе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Миленко Јованов да председник Скупштине Србије буде потпредседница СНС Ана Брнабић.
На данашњој седници тај предлог подржале су Српска напредна странка, Социјалистичка партија Србије, Савез војвођанских Мађара, Јединствена Србија, Покрет уједињених пензионера Србије, док су се против изјасниле Србија против насиља, Нова Демократска странка Србије, Ми глас из народа др Бранислав Несторовић и Ми глас из народа.
На дневном реду седнице је и избор потпредседника Народне скупштине, именовање генералног секретара, избор чланова радних тела, избор чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.

Седница почела минутом ћутања

Раденовић је на почетку седнице позвао посланике да минутом ћутања одају пошту страдалима у мартовском погрому на Косову и Метохији.
Шеф посланичке групе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Миленко Јованов изјавио је да је Ана Брнабић заслужила да буде предложена за председника Скупштине Србије, а да су све критике на њен рачун личне природе, пошто, како је рекао, нико не може да има примедбе на рачун Владе Србије коју је она водила седам година.
Јованов је, на седници Скупштине Србије, образлажући предлог да се за председника Скупштине Србије предложи Ана Брнабић, подсетио да је она 2016. ушла у Владу као министарка за државну управу и локалну самоуправу, а да је затим 2017. дошла на чело владе.
"Од момента доласка на место премијера траје бесомучна хајка на њу. Увреде према њој су личне, јер на резултате Владе коју је она водила не могу да нађу примедбе", поручио је Јованов.
Опозицији је поручио да заборави на прелазну владу, и да о томе може да размишља када буде имала 126 посланика.
Он је додао да је моменат у коме ће Ана Брнабић бити изабрана за председника Народне скупштине Републике Србије изузетно тежак за државу Србију.
"Наша држава се суочава са спољним притисцима, али се суочава и са тим да по први пут на политичкој сцени Србије имамо људе који директно, неотворено и нескривено траже да се тај притисак појача, траже санкције за своју земљу, траже да се Србија на сваки могући начин унизи и понизи, да се Србија ослаби пред веома великим изазовима које следе по питању Косова и Метохије", рекао је Јованов.
Како је рекао, Ана Брнабић ће имати важан задатак да Народна скупштина Републике Србије остане Народна скупштина Републике Србије у условима када је опозиција, како је рекао, тражила да странци одлучују о судбини Србије.
"У таквом друштву и у таквим околностима Ана Брнабић мора да сачува и достојанство овог парламента и да одговори на све изазове које има. Она је на све најгоре могуће увреде одговорила тако што је рекла да ће морати да разговара са опозицијом и да ће морати да се нађе начин како ће функционисати парламент. И да није ништа друго урадила до сада, тиме је заслужила да добије подршку да буде председница Народне скупштине Републике Србије", поручио је Јованов.
Он је навео да је Ана Брнабић рођена 1975. године у Београду, да поседује мастер диплому Универзитета Халл из Велике Британије и више од 10 година рада у међународним организацијама, страним инвеститорима, локалним самоуправама и јавним сектором у Србији.
"У августу 2016. године је изабрана за министарку државне управе и локалне самоуправе у влади Србије и ту функцију обављала до избора за председницу владе. Као министарка државне управе и локалне самоуправе посебно је радила на реформи јавне управе кроз увођење електронске управе у Србији, како би држава постала истински сервис грађана. Увођење електронске управе у Србији значило је много ефикаснију и транспарентнију управу, као и алат за одлучну и практичну борбу против корупције", рекао је Јованов.
Додао је да је као председница Савета за иновационо предузетништво и информационе технологије Владе Србије, у свакодневним консултацијама са ИТ индустријом Србије, стартап и иновативним компанијама, развила је акциони план и кренула у његову брзу примену.
"Србија је данас земља са четири научно-технолошка парка у Београду, Нишу, Новом Саду и Чачку, што све доприноси томе да ИТ сектор буде најперспективнији и најбрже растући. Учествује са шест одсто у БДП-у, што јасно говори да, захваљујући раду Ане Брнабић, данас Србија хвата корак и држи корак са оним што се зове четврта индустријска револуција", навео је Јованов.
© Sputnik / Лола ЂорђевићАна Брнабић
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2024
Ана Брнабић
Раденовић је обавестио посланике и о томе које су све посланичке групе формиране у Народној скупштини:
Највећу групу ''Александар Вучић - Србија не сме да стане'' која броји 113 посланика, поново ће предводити народни посланик Миленко Јованов. На месту заменице шефа посланичке групе СНС биће Марина Рагуш, показују подаци објављени на сајту Народне скупштине Србије.
"Странку слободе и правде - Покрет слободних грађана" која у овом сазиву броји 19 посланика предводиће Мариника Тепић, а њен заменик биће Павле Грбовић.
Ивица Дачић ће предводити посланичку групу Социјалистичке партије Србије, која броји 13 посланика, а мењаће га Снежана Пауновић.
На челу посланичке групе Нове Демократске странке Србије и Покрета обнове Краљевине Србије, која у новом сазиву броји 13 посланика, биће Милош Јовановић, а за његовог заменика именован је Војислав Михаиловић.
Посланичку групу Народног покрета Србије, која у парламенту броји 12 посланика, предводиће њихов председник Мирослав Алексић, а његов заменик ће бити Борислав.
Групу Зелено-левог фронта која броји 10 посланика предводиће Радомир Лазовић, а мењаће га Биљана Ђорђевић.
Девет народних представник посланичке групе странка Србија центар, водиће Здравко Понош, док је за заменика именован Стефан Јањић.
Посланичку групу Демократска странка, која броји осам посланика, водиће Зоран Лутовац, а мењаће га Драгана Ракић.
Посланичка група "Ми - Глас из народа" броји седам посланика и њих ће предводити Бранко Павловић, а мењаће га Митар Ковач.
Такође формирана је и посланичка група "МИ - Глас из народа проф. др Бранимир Несторовић", која броји шест посланика, а на челу ће бити Бранко Лукић, док ће га мењати Јелена Павловић.
Шест посланика групе Партије уједињених пензионера, предводиће Стефан Кркобабић, а његов заменик биће Хаџи Милорад Стошић.
Посланичку групу Савеза војвођанских Мађара, која у парламенту има шест представника, водиће Балинт Пастор, док ће га мењати Елвира Ковач.
Шест посланика групе Социјалдемократске партије Србије, предводиће Бранимир Јовановић, док ће његов заменик бити Муамер Бачевац.
Посланичку групу Јединствене Србије, која броји пет посланика водиће Драган Марковић, кога ће замењивати Живота Старчевић.
Петоро посланика посланичке групе Еколошког устанка преводиће Александар Јовановић, а мењаће га Данијела Несторовић.
Бојан Торбица биће шеф петоро посланика групе Покрета Социјалиста – Народне сељачке странке и Руске странке, а његов заменик биће Марјан Ристичевић.
На сајту Народне скупштине Србије наводи се да седам посланика не припада ниједној посланичкој групи - Настасја Баковић, Един Ђерлек, Усаме Зукорлић, Шаип Камбери, Селма Кучевић, Милош Парандиловић и Ахмедин Шкријељ.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала