- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Како су се „Срби пробудили“ на Халкидикију: Ко купује некретнине и колике су сада цене

© Фото : Unsplash/Miltiadis FragkidisХалкидики
Халкидики - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2024
Пратите нас
Халкидики и центар Атине убедљиво су две најтраженије локације за куповину некретнина међу страним купцима у Грчкој, док су најпопуларнија подручја за куповину кућа у 2023. била предграђа и центар Солуна, као и јужна и северна предграђа Атине, подаци су платформе за претраживање некретнина Спитогатос.
Када је Халкидики у питању, места на којима су некретнине најтраженије јесу Касандра, Ситонија, Каликратија, Мудања и Палини, пише ГРТимес. Док је за некретнине у Грчкој највеће интересовање држављана САД, Немачке и Велике Британије, значајни купци су свакако и становници балканских земаља, између осталих и Срби.

Бугари троше више од Срба

Портал „Нафтемпорики“ наводи да су Бугари први на листи купаца некретнина на Халкидикију, а следе их Срби, Румуни и Израелци. Немачки пензионери нашли су се на последњем месту јер су заинтересовани углавном за куповину малих, нискобуџетних сеоских кућа, пише „Јуроњуз Србија“.
Сувласник портала за продају некренина „Халкидики Пропертис“ Јоргос Цигарас рекао је недавно за грчке медије да је на Халкидикију више од 50 одсто некретнина у рукама страних држављана.
Како је објаснио, највише новца за некретнине на Халкидикију издвајају Бугари, док Израелци, с друге стране, настоје да инвестирају у јефтиније некретнине са циљем да их дограде, реновирају и препродају по већој цени.
„Израелски инвеститори имају основну карактеристику у односу на друге инвеститоре у региону Халкидикија јер траже некретнине по ниским ценама, док грчко тржиште бележи константан раст цена“, објаснио је он.
Што се тиче интересовања држављана Србије, Цигарас је нагласио да они углавном траже мање некретнине и вољни су да плате од 60 до 70.000 евра, баш као и купци из Северне Македоније.
Већи буџет за куповину некретнине на Халкидикију пак, имају Бугари и Румуни, па Цигарас каже да чак 70 одсто купаца из ових земаља тражи некретнине у вредности до 150.000 евра. Само 12 до 15 одсто тражи куће до милион евра, док преостали намеравају да потроше до 500.000.
„Има и случајева када њихови захтеви немају новчани лимит“, карактеристично је приметио Цигарас.

Колико кошта квадрат на Халкидикију?

Према подацима портала „Спитогатос“, у последњем кварталу 2023. године просечна цена квадрата на Халкидикију износила је 2.193 евра по метру квадратном, што је за 12,1 одсто више него у истом периоду претходне године када је квадрат износио 1.957 евра.
Никола Недељковић из компаније „Грекодом Дивелопмент“ каже да се цене квадрата значајно разликују у зависности од тога да ли се ради о староградњи или новоградњи.
„Реално је цена квадрата у староградњи 1.800 или 1.900 евра по квадратном метру, па навише - наравно, зависи од места, док новоградња већ може да се нађе за 2.300-2.400 евра у популарнијим местима“, рекао је он додајући да свакако постоје и места у којима квадрат износи хиљаду евра, али да се углавном ради о неусловним некретнинама или које су далеко од обале.

Како су се „Срби пробудили“

Држављани Србије углавном траже иста места, првествено некретнине на „првом прсту“ - Касандри.
„Претежно бирају Калитеу, Ханиоти, Пефкохори и Полихроно, дакле тамо где су цене јаче него на западној страни која је слабије развијена. Мање је оних који намерно бирају западну страну због нижих цена, али има и таквих“, каже Недељковић.
Када је у питању Ситонија, најтраженије место је Никити који се најбрже развија, па се цена квадрата у новоградњи може наћи већ од 2.400 евра.
„Цену квадрата свакако диктира близина мора и квалитет изградње. Осим тога, једно је када купујете стан у згради у којој има још десет станова, а друго ако је у оквиру комплекса који садржи базен или дечије игралиште и тада цена скаче“, додаје он.
Недељковић истиче да су се „Срби пробудили“ и да су свесни да је тешко наћи и за 60-70 хиљада евра некретнину на Халкидикију, па се сада та граница померила и спремни су да издвоје и до 100.000 евра.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала