- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Зоран Милановић: Ово је својеврсни пуч, следи врста светог рата за опстанак

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаЗоран Милановић
Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2024
Пратите нас
Хрватски председник Зоран Милановић коментарисао је упозорење Уставног суда да не сме да буде кандидат на парламентарним изборима и кандидат за премијера, као ни да учествује у изборној кампањи на било који начин, поруком да је реч о својеврсном пучу и најавио да следи врста светог рата за опстанак.
Милановић је новинарима на Корчули рекао да свим грађанима, који су му дали подршку, поручује да буду лукави да се чувају, да пазе шта раде јер их је та, како је навео, гангстерска дружина узела за таоце.
"Мени не могу ништа, али могу вама. На типичан гангстерски начин група муљатора предвођена (председником Уставног суда Мирославом) Шепаровићем, бившем шефом ХИС-а из времена кад су праћени и малтретирани хрватски новинари, последње године власти ХДЗ-а, постао је председник Уставног суда. Пре тога је био корумпирани адвокат", рекао је Милановић.

Шта је следеће?

Шеф хрватске државе је рекао да је Уставни суд донео одлуку у којој се на перфидан начин, изван принципа Устава, прети једној политички странци која се о закон никад огрешила није, да ће им уништити листе ако буду радили – шта? Такве сељачине су и неписмене јер је одлука неписмена. Писмен човек, бар онај који је завршио ауто школу, има проблем с написаним. Прети се странци, прети се мени…", рекао је Милановић.
Милановић тврди да његова кандидатура није забрањена, као што то тврде ови, како је рекао, неписмени гангстери.
“Апелујем на колеге и грађане који ће на крају пресудити овај пуч, ово је чисти пуч, то се мора решити на изборима… Моја понуда, бићу премијер на легалан начин, моја понуда је била – ту сам, бићу кандидат на изборима као и на изборима за ЕУ парламент, мандат сам себи не могу дати, шта је ту спорно? Али, ово је политичко насиље", навео је Милановић.
Зато му, истиче, не пада напамет да поднесе оставку на председничку функцију, јер би тиме предао власт Јандроковићу.
"Не мислим да је он гангстер јер није, али предајем ХДЗ-у. Шта је следеће? Да на минут предам контролу над војском и тајним службама тој злочиначкој организацији? Ко гарантује да Јандроковић неће одмах дати оставку?", навео је Милановић.

Ово је сељачка буна као у време Губеца

Истакавши да "екипа из Уставног суда земљу гура у кризу, Милановић је поручио да је његова кандидатура рутинска ствар о којој људи тек треба да одлуче.
"Претња мени је без везе, они су за мене стајске муве. Након овог следи Трећа република. Позивам грађане да се уједине против ХДЗ-а и банде Андреја Турудића. Гласали за СДП, Можемо, Домовински покрет, Мост, све је добро, ништа није лоше. Ово су времена у којима се боримо на живот или смрт. Неки дан на балу вампира у Лисинском у првом реду су барем два ректора. И они ми деле лекције преко медија шта смем, а шта не", навео је Милановић.
Истакао је да ће се с гангстерима обрачунати након избора у оквиру Треће републике која ће, како каже, бити другачија од овог куплераја.
"Моја судбина, човека с толико година и успеха у политичкој каријери, небитна је. Људи ми кажу да ми то не треба. Ово није моја афирмација, ово је врста светог рата за опстанак. Ово је заглушивање људске воље. Они хоће и славу и част. Ово је сељачка буна као у време Губеца, али грађана...", рекао је шеф хрватске државе.
Позвао је грађане да, како је рекао, до Треће републике буду опрезни, лукави и да не допусте да им гангстери уцењују. Грађане је позвао да на изборима 17. априла гласају за било кога само не за ХДЗ, пренео је Танјуг.
"Ово радим из осећаја дужности и части и личне слободе. У мени ствари које се догађају стварају срџбу, то није леп осећај. Како се обични људи осећају, могу само замислити. Верујте мени и људима, знате који су. Гласајте за било кога, само не за ХДЗ, сви ваљају. Хтео сам као председник, није ишло. Сад се морамо похватати момачки”, закључио је Милановић и добио аплауз окупљених у Велој Луци на Корчули, пренела је загребачка телевизија Н1.
Зоран Милановић - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2024
РЕГИОН
„Реке правде долазе“: Милановић се огласио после упозорења Уставног суда
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала