- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Церн у новембру прекида сарадњу са скоро 500 руских сарадника

© Flickr / UCI UC IrvineЦЕРН
ЦЕРН - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2024
Пратите нас
Представник Европске организације за нуклеарно истраживање Церн Арно Марсоље изјавио је Спутњику да Церн од 30. новембра прекида сарадњу са око 500 сарадника који су повезани са Русијом.
Истакао је да се организација припрема да задатке, који су повезани са Великим хадронским сударачем, највећим и најснажнијим акцелератором честица на свету, пренесе на друге групе.
„Тренутно имамо најмање 500 корисника који су још увек повезани са неком руском организацијом, а већина њих не живи у региону Швајцарске. Споразум о прекиду сарадње ће ступити на снагу 30. новембра“, рекао је Марсоље.
Подсетио је да организација не добија никакву финансијску помоћ од Русије.
Директор Института за нуклеарну физику Сибирског огранка Руске академије наука Павел Логачев је навео да ће Церн наставио сарадњу са руским експертима до октобра 2024. године. Додао је да су научници института већ предали посао колегама из других земаља.
Церн је 8. марта 2022. године осудио акције Русије у Украјини и прекинуо сарадњу са руским институтима и Русију лишио статуса посматрача на неодређени рок. Савет ЦЕРН-а је 17. јуна одлучио да не продужи споразуме о сарадњи са Русијом и Белорусијом након истека рока њиховог деловања 2024. године.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала