- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Физичари открили како створити материјал још тврђи од дијаманта

CC0 / rawpixel.com / дијамант
дијамант - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2024
Пратите нас
Физичари из САД-а и Шведске употребили су напредне симулације како би истражили понашање дијаманта у екстремним условима, наговештавајући потенцијално формирање још чвршће структуре – кубичне фазе с осам атома у средишту тела.
У потрази за супертврдим молекулом угљеника која надмашује тврдоћу дијаманта, нове симулације нуде обећавајући пут до његовог стварања.
Фаза БЦ8, позната по својој изузетној тврдоћи, уочена је у силицијуму и германијуму, пружајући увид у њену потенцијалну манифестацију и у угљенику.
Иако се теоретише да БЦ8 угљеник постоји у окружењима високог притиска попут оних на егзопланетима, његова синтетизација на Земљи показала се изазовном.
Структура БЦ8 одржава овај савршени тетраедарски облик најближег суседа, али без равнина цепања које се налазе у структури дијаманта, објашњава физичар Џон Егерт, истичући потенцијалну тврдоћу те структуре.

Успех уз помоћ суперрачунара

"Напори да се синтетише угљеник БЦ8 били су неуспешни, али недавне симулације на суперрачунару Фронтиер откриле су кључне нове увиде. Предвидели смо да ће пост-дијамантна БЦ8 фаза бити експериментално доступна само унутар уског подручја високог притиска и високе температуре фазног дијаграма угљеника", појашњава физичар Иван Олyеник.

Дијамантски наковањ

Та открића бацају светло на тачне услове потребне за синтезу угљеника БЦ8, нудећи наду за будући успех. Научници тренутно проводе експерименте инспириране теоријом како би потврдили та предвиђања у National Ignition Facilityju у САД-у.
Резултати, који нуде план за синтезу угљеника БЦ8, објављени су у часопису The Journal of Physical Chemistry Letters.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала