Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Конститутивна седница Скупштине Србије се наставља у среду, данашње заседање обележиле тензије

© Sputnik / Лола ЂорђевићКонститутивна седница Скупштине Србије
Конститутивна седница Скупштине Србије - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2024
Пратите нас
Посланици Скупштине Србије завршили су рад за данас, а расправа о избору председника парламента како је најавио председавајући конститутивном седницом Стојан Раденовић биће настављена сутра у 10 сати. Биће то последњи дан за гласање и још дискусије, рекао је Раденовић.
Данашње заседање парламента на којем се расправљало о избору за председника Народне скупштине протекло је у тензичној атмосфери, а сам почетак седнице је био прекинут пошто су посланици опозиције са листе "Србија против насиља" незадовољи што нису добили реч, рекламирајући повреду Пословника, кренули ка председавајућем што иначе није дозвољено
Дошло је до кошкања са скупштинским обезбеђењем, било је псовки, увреда, а пошто је седница настављена, посланици опозиције су, док је говорио шеф посланичке групе "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Миленко Јованов, ударали у клупе и дували у пиштаљке.
Посланик на листи "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Владимир Орлић рекао је у сали да је посланик Народног покрета Србије Мирослав Алексић насрнуо на припадника обезбдеђења.
У скупштинском холу је и посланица "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Биљана Пантић Пиља рекла да је опозиција физички насрнула на Раденовића, а да је Алексић ударио радника обезбеђења.
"А онда су се сви заједно залетели на професора и то је та опозиција која себе назива Србија против насиља", рекла је Пантић Пиља.
Све је почело расправом о београдским изборима коју је покренула посланица Зелено-левог фронта Биљана Ђорђевић тврдећи да је било много неправилности током изборног процеса, а на то јој је одговорила Ана Брнабић која је истакла да је Србија применила 54 препоруке ОДИХР-а са којим сарађује од 2019. године и да у најновије извештају тог тела Србија има чак две препоруке мање, одбацујући тврдње Ђорђевићеве.
Посланик на листи "Александар Вучић - Србија не сме да стане" Владимир Орлић је такође одбацио наводе Ђорђевићеве рекавши да је њен страначки колега Добрица Веселиновић говорио да је бирачки списак у реду, а да су приче око довођења "фантомских бирача" постојале, како је рекао Веселиновић, само како би се обесхрабрила опозиција.
Полемисало се и о томе да ли Ана Брнабић, Милош Вучевић могу да буду у сали јер су министри, а шеф посланика СНС Миленко Јованов је одговорио да не постоје законске ни уставне препреке за то.
Подсетио је и да је тако било и док су на функцијама били Мирко Цветковић, Бојан Пајтић, Мариника Тепић.

Брнабић: Председница сам Владе у оставци, могу да будем кандидат за председника Скупштине

Кандидат за председника Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да може да буде кандидат за ту функцију, јер је председница Владе у оставци.
Одговарајући на примедбу Мирослава Алексића на седници Скупштине Србије да посланик истовремено не може бити и имати функцију у Влади Србије, Брнабић је оптужила опозицију за насилничко понашање.
"Ви сте физички насрнули на председавајућег који има 76 година, који је наш најцитиранији научник, који је човек заслужан за то што је Београдски универзитет на Шангајској листи. На њега сте физички насрнули, рекли му да је нула, рекли му да иде кући, показивали му, гестикулирали да је луд и ви кажете да ја претим, а са места се нисам померила", рекла је Брнабић.
Шеф посланичке групе коалиција НАДА Милош Јовановић изјавио је да је лаж да је неко у Скупштини Србије ударио припадника МУП-а, као што ни, како је рекао, јуче нико није насрнуо на посланике владајуће коалиције.
Јовановић је на седници Скупштине Србије запитао зашто је у сали присутан кордон полиције.
Он је рекао да коалиција НАДА неће подржати Ану Брнабић приликом избора на фунцију председника Скупштине Србије.
"Вређала је посланике опозиције, део је власти која влада 12 година, а која се и даље позива на бившу власт и оно што је она чинила пре 15 и више година", рекао је Јовановић.
Како највеће "грехове" власти, Јовановић је навео медије, изборну крађу, лажни патриотизам, а као највећи, како је рекао, катастрофалну косовску политику.
Током јучерашње расправе подршку Ани Брнабић су поред напредњака дали и посланици СПС, СДПС, ЈС, СВМ, ПУПС, а опозиција најављује да неће гласати за њен избор.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала