Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина само купује време, нема ту договора

© Фото : снимак са екрана/ИксДиректор канцеларије за КиМ Петар Петковић и специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак
Директор канцеларије за КиМ Петар Петковић и специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2024
Пратите нас
Приштина само глуми да је занима разговор и дијалог јер на тај начин купује време да што брже остваре свој циљ а то је да што више Срба оде са Косова и Метохије. Ништа им не верујем, каже професор Стевица Деђански.
У Бриселу је после четири сата разговора директора канцеларије за КиМ Петра Петковића и главног преговарача Приштине Бесника Бисљимија уз присуство специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака завршен састанак, на коме је договорено да се дијалог настави идуће недеље. Главна тема је била укидање динара али и формирање ЗСО на чему је инсистирала српска страна.

Приштина само купује време

Приштински медији наводе да је Бисљими после састанка навео да је он завршен обавезама две стране да до 22. марта доставе предлоге за решавање питања о употреби српског динара на Косову.
Иако делује да је овај састанак довео до неког помака у дијалогу две стране, професор Стевица Деђански председника Центра за развој међународне сарадње не мисли тако.
„Сигуран сам да епилог овог разговора и договора није никакво спуштање лопте од стране Приштине, нити идеја да се иде у правцу даљег дијалога. Они имају своју агенду за коју имају подршку колективног Запада, а пре свега Немачке и Велике Британије и наравно Америке и зато осећају да нема потребе да ураде било шта, нити да се понашају у складу са преузетим обавезама,“ уверен је Деђански.
По његовом мишљењу, овде се ради о „обичном глуматању“ од стране Приштине да хоће неки компромис/ договор, јер је, како каже, Бисљими само потврдио оно што је Курти већ рекао - да неће бити никаквог договора око динара који је у нескладу са њиховом Централном банком.
„Они и када разговарају, разговарају са идејом да само купе још мало времена док не постигну свој циљ који је по мени врло транспарентан, а то је да протерају или отерају или натерају Србе, ако не све онда што више њих, да оду са Косова и Метохије. И све што раде усмерено је ка том једном циљу,“ уверен је Деђански.

Поступамо исправно

Како је рекао, наша страна, у овом случају директор канцеларије за КиМ Петар Петковић, поступио jе управо онако како и треба да поступамо.
„Оно што ми радимо и што је Петковић добро урадио и изјавио јесте да ми треба да потенцирамо све што они крше почев од овог задњег са динаром али и враћајући се нон-стоп на поштовање Бриселског споразума, односно испуњење обавезе Приштине из тог споразума чији су гарант биле земље ЕУ И Америка. На тај начин, ми увек враћамо лопту у игру јер би друге неке варијанте ишле нама на штету. Значи, наше је да подсећамо а њихово је да крше очигледно. То што они раде, за нас је у неку руку и добро, јер врло брзо ће доћи време када ће све њихове одлуке бити ништавне,“ закључак је нашег саговорника.
Петковић је после састанака рекао да је до директног разговора дошло јер на томе инсистира српска страна, а прва ствар на којој су инсистирали било је формирање ЗСО, као прво и главно питање које се односи на судбину и будућност српског народа, као и питање динара. Он је рекао да је на састанку истакнуто све што отежава опстанак и живот српског народа на КиМ, укључујући све насилне потезе, с обзиром и на ембарго на српску робу који траје девет месеци.
Погледајте и:
Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2024
СРБИЈА
Петковић из Брисела: Истакли смо све што отежава опстанак Срба на КиМ, пронаћи решење за Штедионицу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала