Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Стиже одговор на насртаје са Запада - Србија се неће предати!

© Sputnik / Лола ЂорђевићДеца машу српским заставицама
Деца машу српским заставицама - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2024
Пратите нас
Васкршњи сабор Србије и Републике Српске, за који је најављено да ће бити одржан 5. и 6. маја, биће потврда приче о српском јединству. Он ће бити објава програма ослобођења и заштите српских земаља у најтежим околностима, практичних идеја о нашем јединству, о значају државе и њене одбране и везама духовне и световне Србије.
Овако редитељ Драгослав Бокан коментарише најаву о одржавању Васкршњег сабора Србије и Републике Српске на коме ће, како је најавио председник Србије Александар Вучић, бити „донете важне одлуке о опстанку српског народа на огњиштима, економском напретку, очувању српског језика и ћириличког писма и заједничке културне баштине“.
Одлуку о одржавању Сабора донели су Вучић, патријарх српски Порфирије и председник Републике Српске Милорад Додик. Према најавама, нова српска влада и Влада РС припремиће декларацију, а могуће и друге општеправне акте које ће поднети на усвајање скупштинама.

Порука Сабора – Срби се неће предати

Према Бокановим речима, на Сабору ће, на референдумски начин бити потврђена спремност Срба из обе државе да се скупо плаћена слобода одбрани.
Улога патријарха у организацији Сабора веома је важна, јер Србија не може да буде секуларна на начин на који је то, на пример, Француска, додаје Бокан.
„Ми смо дубоко засновани на отаџбинским принципима у који је дубоко уткан духовни принцип. Отуда „завет“, а не „савез“. Тако да ћемо ми кроз завет, светосавски и косовски доћи до савеза кроз заједнички циљ и заједничку одбрану угрожених интереса нашег народа, наших држава и наше цркве“, сматра Бокан.
На питање може ли се очекивати отпор у региону и на Западу организацији Сабора, Бокан одговара да је тај отпор и разлог организовања Сабора.
Сабор, према његовом мишљењу, треба да буде порука да се Срби неће предати упркос свим настојањима рушења Србије кроз унутрашња превирања.
„Ово је објава да су наш народ и наша државна руководства спремни за све те изазове. То је идеја јединства насупрот насртаја уједињених непријатеља“, каже Бокан.

Срби треба да нађу место у новом свету

Свет се налази у фази прекомпоновања међународних односа и поретка – потребно је да Срби разумеју да се свет мења, од света у коме доминира Запад до мултиполарног света, света различитости и Срби у том свету морају да нађу своје место, објашњава геополитичар др Срђан Перишић.

„Израстање сваког међународног поретка носи сукобе, ратове, страдања, а Балкан нису заобишле ни једне промене међународног поретка. Напротив, био је простор где се те промене можда и највише огледају. И због тога је потребно да Срби то разумеју, а да би разумели, морају да се понашају интегрално. Српска елита мора да интегрално посматра српски национални корпус“, каже он.

Према његовим речима, како би српски народ опстао у глобалном сукобу који се догађа око нас, српски народ мора да се обједини, тако да најављени Сабор треба посматрати као на први корак окупљања Срба. На Сабору морају да се понуде одговори, свесрпски, наводи наш саговорник, јер постоји опасност да нас Запад још више распарча и тако распарчане коначно савлада.
„Због тога, свесрпски сабор мора да да почетне одговоре, где Срби треба да буду у новом свету и како да се понашају док тај нови свет не израсте и не формира се“, истиче Перишић.
Такође, према његовом мишљењу, на Сабору мора да се јасно направи дистанца према Западу, треба да се каже „не“ западним силом наметнутим културним, политичким и идеолошким моделима, закључује он.
Погледајте и:
Александар Вучић, патријарх Порфирије и Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 18.03.2024
СРБИЈА
Вучић: Почетком маја Васкршњи сабор Србије и РС, доносимо одлуке о опстанку Срба на својим огњиштима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала