- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Вашингтону забринути: Кључни амерички савезник у Западној Африци окреће се – Русији

© AP Photo / Sam MednickНигерийцы с российским флагом в руках участвуют в марше, организованном сторонниками лидера государственного переворота генерала Дж. Абдурахман Кьянти в Ниамее
Нигерийцы с российским флагом в руках участвуют в марше, организованном сторонниками лидера государственного переворота генерала Дж. Абдурахман Кьянти в Ниамее - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2024
Пратите нас
Кључни амерички савезник у Западној Африци – Нигер све више се окреће ка Русији и постаје још једна тачка ослонца Москве у том региону, саопштила је америчка телевизија „Си-Ен-Ен“.
Како се наводи, америчка војна команда са забринутошћу прати како се Нигер окреће ка Русији. О томе сведочи недавни раскид споразума између Нигера и САД који је омогућавао војном и цивилном особљу Пентагона да борави на територији те афричке државе, истиче „Си-Ен-Ен“.

По речима извора телевизије из војних кругова, амерички званичници су забринути због тога што је јачањем присуства у Нигеру Русија створила „још једно упориште“ у Сахарско-сахелском региону где Запад губи свој утицај.

Подсећамо, побуњеници у Нигеру су 16. марта објавили да су по хитном поступку раскинули војни споразум са САД. Та одлука је уследила након што су амерички званичници посетили Нигер протекле недеље. На северу земље налази се америчка база са дроновима, а крајем 2023. године у држави се налазило око 1.100 америчких војника.
У децембру прошле године министар одбране Нигера, генерал Салифу Моди и заменик руског министра одбране, генерал пуковник Јунус Бек Јевкуров потписали су документ о међусобном разумевању, усмерен на јачање сарадње у сфери одбране.
Погледајте још:
Нигерски полицајци - Sputnik Србија, 1920, 04.12.2023
СВЕТ
Нигер опозвао војни споразум са Европском унијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала