Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Још неизвесна седница СБ УН о бомбардовању СРЈ

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2024
Пратите нас
Министар спољних послова у техничком манадату Ивица Дачић изјавио је данас да се још не зна да ли ће 25. марта на захтев Русије бити одржана седница Савета безбедости Уједињених нација поводом четврт века од НАТО бомбардовања СР Југославије.
"Не знамо да ли ће седница уопште бити одржана, јер се уочи ње гласа како би се процедурално видело да ли треба се одржи или не, јер би се негативним исходом, "нешто нашкодило Русији", рекао је Дачић за ТВ Пинк.
Нагласио је и да он као представник Србије треба да иде на ту седницу коју је, поводом обележавања 25 година од бомбардовања СР Југославије, које је почело 24. марта 1999, тражила Руска Федерација.
Русија је тражила да се тог дана одржи седница Савета безбедности (СБ) УН, али да је њено одржавање пренето за понедељак, јер СБ не ради суботом и недељом.
"То је још један показатељ какав је однос Запада према тој теми, према страдању српског народа и зла које су нам нанели тада", рекао је он.
Дачић је рекао да не треба да нас интересује однос великих сила већ жртве, начин на који је изведено илегално бомбардовање.
Дачић је у понедељак рекао за Танјуг да је Јапан, као председавајући СБ УН овог месеца поручио да ће изаћи у сусрет захтеву Русије.
"Не значи да можда неће бити додатно неких опструкција, али како сада ствари стоје, предвиђено је да та седница буде одржана у понедељак, 25. марта и посвећена је 25. годишњици бомбрадовања тадашње СР Југославије", рекао је Дачић.
Дачић је тада рекао и да не верује да ће код држава које су извршиле бомбардовање прорадити грижа савести или да ће оне рећи да су погрешили, али је, како истиче, битно да се чује наша истина о свему томе.
Заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански објавио је у понедељак да ће, на захтев Москве, следећег понедељка, 25. марта, бити одржана седница Савета безбедности поводом 25. годишњице од агресије НАТО-а на Савезну Републику Југославију и да ће се одржати у 21 час по средњеевропском времену.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2024
РУСИЈА
Дачић са Лавровом у четвртак у Москви
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала