- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Министар привреде: Индустрија електричних аутомобила велика шанса за Србију

© Sputnik / Лола ЂорђевићСајам аутомобила у Београду
Сајам аутомобила у Београду - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2024
Пратите нас
Министар привреде Слободан Цветковић оценио је да ће важан сегмент овогодишњег сајма аутомобила и мотоцикала у Београду представљати возила на електрични погон и истакао да је велика шанса за Србију да се укључи у тај сегмент аутомобилске индустрије.
"Као што се и види по структури аутомобила који су изложени, ми прелазимо из редовних аутомобила, односно редовних мотора за покретање, које су бензински или дизел, у тај електросегмент. Мислим да је ту велика шанса за нас да се укључимо у тај сегмент индустрије, јер управо тим новим иновацијама, односно новим искорацима, ту може да буде простора за нас", рекао је Цветковић за Танјуг након отварања салона аутомобила и мотоцикала на београдском сајму.
Додао је да за српску привреду аутоиндустрија представља озбиљан покретач, не само у сегменту самих аутомобила, него и свих пратећих сегмента, који директно и индиректно утичу на аутоиндустрију.
Навео је да Србија има дугу традицију у аутоиндустрији, од преко 80 година, подсећајући на стратешке компаније попут Фиата и Стелантиса, који се налази у Крагујевцу.
Истакао је и важност свих пратећих компанија, које су засновале своје бизнисе на територији Србије, а које са резервним деловима снабдевају скоро све водеће европске произвођаче и већи део источних компанија које се баве аутоиндустријом.
Цветковић је навео да је тешко такмичити се са светским брендовима који су већ заузели своје место у аутомобилској индустрији, па је истакао како је зато управо индустрија електричних аутомобила шанса за Србију.
"Поред Стелантиса, надам се да ће бити још инвестиција у аутоиндустрију. Кад причамо о томе, не мислим само о аутоделовима, него мислим о готовим производима и мислим да смо у том смислу врло атрактивни, без обзира што нисмо чланица ЕУ. Имамо озбиљне ресурсе, имамо квалитетну радну снагу, која је високо образована, која је још увек јефтинија него у ЕУ", рекао је Цветковић.
Закључио је да директне стране инвестиције које су прошле године биле на нивоу од скоро 4,5 милијарде евра показују да је Србија добро место за инвестирање, како за друге сегменте, тако и за аутоиндустрију.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала