- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници пронашли „прекидач“ који спречава напад имунолошког система на здраве ћелије

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаЛабораторија
Лабораторија - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2024
Пратите нас
Научници су у новом истраживању успели да баце ново светло на замршени рад нашег имунолошког система. Стручњаци са Швајцарског савезног института за технологију открили су важан "прекидач' који управља активношћу кључног ензима, цикличке ГМП-АМП синтазе (цГАС).
цГАС игра кључну улогу у идентификовању нападачких вируса откривањем присутности страног ДНК-а унутар наших ћелија. Међутим, потребна му је строга регулација како би се спречило наношење штете здравим ћелијама.
Научници су открили да протеински комплекс назван ЦРЛ5-СПСБ3 регулише активност цГАС-а означавајући када његово деловање није потребно. Тај процес укључује додавање хемикалије која се зове убиквитин том ензиму, чиме се успешно сигнализира његово уклањање.
Наши резултати дају потпуни структурни модел нуклеарне регулације цГАС-а, истичу аутори истраживања које је објављено у часопису Nature..
Студија открива како цГАС ступа у интеракцију с јединицама за паковање ДНК-а званим нуклеуси, а контролише их протеин БАФ. Тај контролни механизам осигурава да цГАС остане неактиван када нема претње нашим ћелијама од ДНК-а.
Штавише, истраживање показује укљученост цГАС и ЦРЛ5–СПСБ3 у пут интерферона, сигнални систем који регулише имуни одговор.
Ови резултати показују да нивои нуклеарног цГАС-а утичу на ћелијски тон ИФН-а и откривају улогу ЦРЛ5-СПСБ3 у ћелијском имунитету, наводе аутори истраживања.
Потенцијалне добробити, али и опасности
Разумевање регулације цГАС-а је кључно јер погрешна регулација може да доведе до аутоимуних поремећаја. Стицајем увида у функционисање цГАС-а научници се надају да ће развити циљане терапије за стања попут дијабетеса типа 1 и упалне болести црева.
Наше истраживање дефинише разградњу протеина као детерминанту регулације цГАС-а у језгру и пружа структурне увиде у елемент цГАС-а који је подложан терапеутском искоришћавању, објашњавају швајцарски научници у свом раду.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала