- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Објављена листа најсрећнијих земаља на свету, Србија на 37. месту

© Sputnik / Лола ЂорђевићКнез Михаилова улица у Београду
Кнез Михаилова улица у Београду - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2024
Пратите нас
Србија се налази на 37. месту најсрећнијих земаља на свету, док су скандинавске земље - Финска, Данска и Шведска на врху листе, показала је најновија Светска листа најсрећнијих земаља (World Happiness Report), која је данас објављена.
Србија је од 2021. до 2023. године ранграна на 37. месту у односу на 2013. када је била 69 места ниже - на 106 месту.
Бугарска је, према том истраживању, напредовала за 63 места у односу на 2013. годину, док је у Авганистану највише смањено благостање, односно за 13 места у односу на 2013. годину и сада се налази на дну светске лествице, на 143. месту.
На првом месту у свету по благостању и даље се налази Финска, а затим следе Данска, Исланд, Шведска, Израел, Холандија, Норвешка, Луксембург, Швајцарска и Аустралија.
Глобално истраживање је такође показало да су млади људи у Северној Америци мање срећни од старијих генерација, пренео је Гардијан.
Према истраживању, због смањења благостања млађих од 30 година, Сједињене Америчке Државе више нису међу 20 најсрећнијих нација.
Након 12 година током којих се процењивало да су особе старости од 15 до 24 године срећније од старијих генерација у САД, тренд се изгледа променио у 2017. години.
Према истраживању, у западној Европи влада исти тренд и процењује се да се може очекивати да током наредне две године млађе генерације буду мање срећне од старијих.
Извештај о срећи у свету, годишњи барометар благостања у 140 земаља, који координишу Центар за истраживање Универзитета Оксфорд, Галуп и Мрежа Уједињених нација за решења за одрживи развој (СДСН), показао је „забрињавајуће падове“ у срећи младих, посебно у Северној Америци и западној Европи.
Британци млађи од 30 година заузели су 32. место на листи, иза Молдавије и Салвадора који има једну од највећих стопа убистава на свету.
Насупрот томе, Британци старији од 60 година ушли су у првих 20 најсрећнијих старијих генерација на свету.
САД су укупно пале за осам места на 23. место, а када су у питању само млађи од 30 година, САД заузимају 62. место, иза Гватемале, Саудијске Арабије и Бугарске.
Ако би се узели у обзир ставови само људи старијих од 60 година, САД би биле десета најсрећнија нација.
Извештај не открива узроке тих промена, али оне долазе усред све веће забринутости због утицаја друштвених медија, неједнакости прихода, стамбене кризе и страха од рата и климатских промена на срећу деце и младих.
Извештај о срећи у свету прати благостање помоћу сопствених процена испитаника о њиховим животима и позитивним и негативним емоцијама. Поново су Финска, Данска и Исланд биле три најсрећније земље.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала