- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ово је ново доба: Званичник Републике Српске открива за Спутњик шта је потписао у Москви

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Уђи у базу фотографијаНенад Стевандић
Ненад Стевандић - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2024
Пратите нас
У односима између Срба и Руса нема удовица, јер међусобне ратове никада нисмо водили, али удовица и ратне сирочади има много у односима са западним народима. И потпуно је невероватно да они који су чинили силне злочине над српским народом и уводили нацизам, дижу главу, правдају злочине, а да стигму нацизма покушавају да залепе највећим жртвама.
Овако председник Народне скупштине Републике Српске, др Ненад Стевандић почиње разговор о посети Русији и руском парламенту.
Делегација парламента Српске налази се у посети Москви и руској федералној скупштини, где је имала низ састанака са високим руским државним званичницима, међу којима је и председница горњег дома руског парламента, Савета федерације, Валентина Матвијенко. Парламентарци из Српске потписали су споразум о сарадњи са руским колегама. У име Думе, споразум је потписао њен председник Вјачеслав Володин.
„Споразум говори о парламентарној сарадњи између Думе и Народне скупштине Републике Српске, о унапређењу парламентарног живота, парламентарног надзора над извршном власти у свим сегментима – од културе, преко контроле владиних мера, заштите од криминала, корупције, непотизма. Покрива, дакле, све оне сфере којима се парламенти иначе баве, до начина доношења закона“, каже Стевандић за Спутњик.
Део споразума говори и о сарадњи који је, како Стевандић каже, у духу традиционалног пријатељства Руса и Срба.

Русија се бори за мале народе и традиционалне вредности

Стевандић се и обратио депутатима доњег дома руског парламента, Државне Думе Русије. Приликом обраћања, он је подвукао да су српско-руски односи старији, не само од садашње кризе, већ и од Наполеона и Хитлера, остали су чисти и издржали су све историјске недаће. Због добрих односа између два народа не морамо никоме да се правдамо, додао је он.
„Говорио сам о томе да се сада води рат против традиционалних вредности за неке „нововредности“ које уништавају, деградирају систем културе, традиције, породичних вредности и породичног наслеђа и уводе нову субкултуру која личи на постмодерно доба човечанства. А знамо да је све што је постмодерно у било којем добу јако лоше. Русија је сачувала вредности, онај део који је на Западу потпуно дехуманизован, као што је сачувала и ресурсе, производњу хране… А уз то, напредује и у модерним технологијама“, истиче Стевандић.
Према његовим речима, Срби разумеју шта се догађа, на политичком, економском и културолошком плану. Међутим, мали народи су увек били први на удару великих геополитичких померања. Због свог отпора, мали народи који нису пристали да учествују у антируској хистерији трпе велике притиске. Зато Русија мора да буде јака како би спречила дехуманизацију планете, додаје он.
„Русија је брана историјском ревизионизму који жели да највеће жртве нацизма прогласи за нацисте, а осведочене нацисте за борце за демократске вредности“, сматра наш саговорник.

У току процес увођења нових правила у међународним односима

Генерални утисак из посете Москви је да се у последњих годину дана много тога променило и да су сви у Русији постали свесни да се геополиитчки односи у свету мењају, да долази ново доба и да је у току процес увођења нових правила у међународној политици.
„Глобална хегемонија Запада слаби. Запад сматра да треба да задржи контролу јавног ума, живота, корпорација, банака, дигиталног непостојећег новца. Исток, који има више ресурса, а поготово евроазијска платформа, Русија и Кина које имају много више ресурса и енергије и потенцијала за производњу хране, сматрају да подела треба да буде на основу тога ко каквим ресурсима располаже, а не онај ко га финансијски уцењује“, констатује Стевандић.
Поред састанака са политичким врхом Русије, делегација из Српске посетила је и међународну изложбу и форум „Русија“, на којој су представљене разноликости руске културе, традиције, вероисповести, историје и савремених достигнућа, а присуствоваће и откривању меморијалне плоче жртвама агресије НАТО-а и презентацији адвоката Горана Петронијевића „НАТО на суду историје“ на руском језику.
Ненад Стевандић - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2024
РЕГИОН
Стевандић се обратио Думи: Да Русија није ставила вето — Српска би већ можда била уништена /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала