- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Премијер Словачке: Русију је немогуће победити на бојном пољу

© AP Photo / Kay NietfeldСловачки премијер Роберт Фицо
Словачки премијер Роберт Фицо - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2024
Пратите нас
Премијер Словачке Роберт Фицо изјавио је да жали због тога што на самиту Европске уније, планираном за 21. и 22. март, нико неће говорити о миру у Украјини, него ће сви говорити само о рату.
„Сутра имамо преговоре у Бриселу, а о Украјини ћемо, наравно, разговарати неколико сати. Тамо ниједном неће бити изговорена реч 'мир', већ само 'рат', 'оружје', 'патроне'. Где ћемо бити за три године? Тамо где смо и сада“, рекао је Фицо посланицима словачког парламента уочи самита.
Он је нагласио да се Словачка залаже за што скорије успостављање примирја у Украјини.
„Наше питање је једноставно: није ли боље 10 година преговарати, чак и уз ризик да преговори у неком тренутку буду заустављени, а ратна дејства ннастављена, него да се допушта људима да и даље убијају једни друге? Питате ме за план о миру: под хитно обуставити ватру, почети преговоре и договорити се о нечему што ће одговарати свима. Шта је данас потребно Украјини? Потребне су јој гаранције безбедности? Шта кажу Руси? Потребне су им гаранције безбедности? Верујете ли у то да ће Русија отићи из Донбаса и Луганска? То је наивно. То је немогуће. Опростите, али то је политичка реалност. Мислите ли да ће Русија отићи с Крима? То је просто немогуће“, додао је Фицо.
Према његовим речима, на бојном пољу није могуће поразити Русију.
„У обичном рату, који се сада води у Украјини, никада нећете успети да победите нуклеарну државу. Никада. Тачка“, закључио је Фицо.
Он је, такође, рекао да се никада неће сложити са чланством Украјине у НАТО-у.
„Никада. Неопходно је да Украјина буде неутрална, као тампон зона између земаља НАТО-а и Русије. Тада ће то бити безбедно“, навео је Фицо.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала