- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија се спрема за Параду победе: Црвеним тргом ће марширати 9.000 војника

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаВојна парада на Дан победе у Москви
Војна парада на Дан победе у Москви - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2024
Пратите нас
Више од девет хиљада војника, међу којима и учесници специјалне војне операције, 75 јединица наоружања и војне технике, као и авијација, учествоваће на Паради победе 9. маја у Москви, изјавио је на колегијуму министар одбране Русије Сергеј Шојгу.

„Требало би да размотримо припрему Параде победе на Црвеном тргу, поводом још једне годишњице победе у великом отаџбинском рату. У прослави ће учествовати више од девет хиљада људи и 75 јединица наоружања и војне технике, као и авијација Ваздушно-космичких снага“, рекао је Шојгу.

У саставу пешадијске колоне ће бити: пукови, батаљони, чете из различитих родова војске, јединице са војницима који учествују у специјалној војној операцији, суворовски, нахимовски, кадетски и музички институт, жене-војници, козаци и војни оркестри.
Ове године ће параде бити организоване у 28 градова Русије. Учествоваће више од 50 хиљада људи и око хиљаду примерака наоружања и војне технике.
Дан победе над фашизмом обележава се у знак сећања на 9. мај 1945. године, када је капитулацијом нацистичке Немачке окончан Други светски рат у Европи.
Прва Парада победе на Црвеном тргу у Москви у част победе СССР-а над нацистичком Немачком у Другом светском рату одржана је 24. јуна 1945. године. Након тога, до 1995. године, одржавала се 9. маја на Дан победе и то само у јубиларним годинама – 1965, 1985. и 1990. године. Након распада Совјетског Савеза, параде на Дан победе нису одржане у периоду 1991-1994.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала