Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ана Брнабић изабрана за председницу Скупштине Србије

© Tanjug / RADE PRELIĆПредседница Скупштине Србије Ана Брнабић
Председница Скупштине Србије Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2024
Пратите нас
Посланици Скупштине Србије, након тродневне расправе о избору за председника Народне скупштине, изгласали су за ту функцију потпредседницу Српске напредне странке Ану Брнабић.
Од 158 народних посланика који су приступили гласању за избор Брнабићеве је гласало 153 народних посланика, против је било пет народних посланика, а уздржаних није било.
За њен избор гласали су посланици који су у Скупштину ушли са листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане" и "Ивица Дачић - премијер Србије", Савеза војвођанских Мађара и странака националних мањина.
Посланици коалиције "Србија не сме да стане" и "НАДА" нису присуствовали гласању, док су посланици "Ми глас из народа др Бранимир Несторовић" и "Ми глас из народа" били против или нису присуствовали гласању.
Новоизабрана председница парламента закључила је седницу скупштине пошто су изабрани потпредседници, именован генерални секретар, изабрани чланови радних тела и стални састав делегација у међународним институцијама, чиме је испуњен дневни ред Прве седнице у 14. сазиву.
Скупштина Србије изабрала је Сандру Божић и Марину Рагуш из Српске напредне странке, Снежану Пауновић из Социјалистичке партије Србије, Едина Ђерлека из Странке правде и помирења, Јована Јањића из "Ми глас из народа" и Елвиру Ковач из Савеза војвођанских Мађара за потпредседнике српског парламента, уз гласно негодовање посланика опозиције са листе "Србија против насиља".
Гласало је 159 посланика, од којих је 155 било за, а четири против.
За генералног секретара Скупштине Србије поново је именован Срђан Смиљанић.
Председница Скупштине Србије Ана Брнабић се потом обратила јавности да објасни зашто скупштина "изгледа сада како изгледа".
Брнабић је објаснила да су три дана у парламенту трајале консултације за потпредседнике и радна тела и додала да се тај део опозиције није појавио на консултацијама.
Додала је и да се део опозиције појавио и да су њихови предлози уважени.
"Све што је опозиција тражила током консултација, опозиција је добила. Само да сте показали једну мрву поштовања према Скупштини да се одазовете на консултације, све смо могли да договоримо да буде цивилизовано, да гласамо о томе, једино је циљ да се прави циркус у скупштини", рекла је Брнабић.
Претходно је Брнабић отворила расправу о потпредседницима, међутим, посланици опозиције нису били у сали, а потом су се појавили и негодовали, а како је Брнабић приметила, накнадно су желели да о томе расправљају.
Скупштина је изабрала и чланове радних тела.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала