- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Својим телом заштитио команданта: Руски добровољац одликован Орденом за храброст

CC BY 4.0 / Russian Defence Ministry / Участник СВО Сергей Соленов, закрывший от взрыва гранаты командира танка "Алеша", награжден орденом Мужества
Участник СВО Сергей Соленов, закрывший от взрыва гранаты командира танка Алеша, награжден орденом Мужества - Sputnik Србија, 1920, 20.03.2024
Пратите нас
Учесника специјалне војне операције Сергеја Соленова, који је спасао свог команданта, човека који је касније учинио подвиг у саставу посаде тенка „Аљоша“, одликован је Орденом за храброст, саопштило је Министарство одбране Русије.
„Док је био на првој линији током извршавања борбеног задатка, Сергеј Соленов је приметио украјински дрон изнад команданта вода, поручника Александра Левакова. Видевши да је у непосредној близини бачена граната, он је без оклевања својим телом заштитио команданта и спасао му живот“, саопштио је руски војни ресор.
Леваков је наставио да командује јединицом која је обавила борбени задатак. Касније се истакао у саставу посаде тенка „Аљоша“.
Добровољцу је награду уручио војни комесар Преображенског округа Москве, пуковник Сергеј Тригиљев.
„Наравно, било ми је драго што сам добио тако високо одликовање. То је било неочекивано за мене. Ја сам само обављао своју војну дужност. Мислим да би и Леваков тако поступио. Мислим да је све било природно, Леваков није смео да страда у таквој ситуацији“, рекао је Соленов.
Како је додао, посебно му је било драго што је Леваков дошао на церемонију одликовања и лично му честитао, рекавши да је заслужено добио орден.
„Нисам чуо експлозију. Све се веома брзо дешавало. Сви делови експлозива су пали на Сергеја, мене је погодио само један гелер. Он ми је једноставно подарио живот! Када се указала прилика, евакуисали смо га на безбедно, а ја сам наставио да извршавам задатак, кориговао сам ватру наше артиљерије. Нисам напустио борбе, све захваљујући њему“, рекао је Леваков.
Посада тенка „Аљоша“, која је зауставила украјинску оклопну групу на запорошком правцу, уништила је у борби осам јединица оклопне технике противника. Након тога је посада тенка око 40 минута штитила моторизоване стрељачке јединице које су се распоредиле у борбене формације. Противник је, поред технике, изгубио и више од 100 војника (рањени и погинули).
Руски председник Владимир Путин се раније на састанку са студентима, учесницима специјалне операције присетио састанка са посадом тенка „Аљоша“ и рекао да је једном од њих обећао да ће пронаћи борца који је том војнику спасао живот.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала