- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска у зони СВО - Sputnik Србија

УЖИВО Руска армија потиснула украјинске снаге из центра Работина

Пратите нас
Од почетка 2024. године уништена су четири тенка Абрамс, пет Леопарда, шест вишецевних система Хајмарс и пет система Патриот у Украјини, саопштио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу. Руски ПВО системи оборили су пет украјинских дронова: један изнад Белгородске области и четири изнад Саратовске области.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:56 20.03.2024
21:54 20.03.2024
Ваздушна опасност у неколико области Украјине
Ваздушна опасност објављена је у Сумској, Харковској, Полтавској, Дњепропетровској и Кировградској области Украјине, саопштиле су украјинске власти.
У Харкову су одјекнуле експлозије, преносе локални медији.
20:50 20.03.2024
Холандија шаље Украјини ловце Ф-16 у другој половини 2024.
Холандске власти ће Украјини доставити ловце Ф-16 у другој половини 2024. године, рекао је агенцији Ројтерс министар одбране Холандије Кајса Олонгрен.
Данска, Холандија и САД планирају да испоруче први од неколико десетина ловаца Ф-16 Украјини овог лета, након обуке пилота.
20:30 20.03.2024
Помоћник америчког председника тајно посетио Кијев
Помоћник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливен тајно је посетио Кијев како би уверио Украјину у подршку Вашингтона, због тога што Конгрес Сједињених Америчких Држава још није одобрио захтев за војну помоћ овој источноевропској земљи, објавио је Вашингтон пост.
„Уверени смо да ћемо постићи да се обезбеди помоћ Украјини“, цитирало је издање Саливена.
20:27 20.03.2024
Кијев Пекингу: Нико не може да одлучује када ћемо сести за преговарачки сто
Секретар Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов изјавио је да представници Кине не могу да одлучују када ће Кијев сести за преговарачки сто с Москвом. Данилов је то рекао осврћући се на недавну посету специјалног представника Кине за Евроазију Ли Хуеја низу европских земаља, укључујући Русију и Украјину.
„Што се тиче Ли Хуеја, желим да подсетим да без нас нашу судбину нико неће решавати. Ако неко сматра да треба да одустанемо од својих територија, од свог суверенитета, још нечега – дајте своје“, рекао је Данилов за телевизијски канал „Рада“.
Ли Хуеј је 12. марта завршио другу европску турнеју, чији је циљ било трагање за политичким решењем украјинске кризе. Он је посетио и Белгију, Пољску, Немачку и Француску и сусрео се са званичницима тих земаља.
Касније је лист „Политико“, позивајући се на изјаве чиновника, писао да би Кина могла да бојкотује будуће мировне преговоре о Украјини уколико њима не буду присуствовали представници Русије.
20:20 20.03.2024
Кијев: Западне земље треба да се укључе у војне операције у Украјини
Западне земље треба лично да учествују у војним операцијама на украјинској територији, изјавио је секретар Одбора за националну безбедност, одбрану и обавештајне послове Врховне раде Украјине Роман Костенко.
Он је у подкасту издања „Телеграф“ оценио да би западни лидери требало да буду храбрији у својим дејствима против Русије.
19:44 20.03.2024
Руска армија потиснула украјинске снаге из центра Работина
Руска армија је потиснула украјинску војску из централног дела Работина, рекао је за Спутњик лидер запорошког покрета „Заједно с Русијом“ Владимир Рогов.
„Наша војска је потиснула противника из централног дела села и напредовала на север од центгра“, рекао је Рогов.
Према његовим речима, руски одреди су на тој деоници фронта почели да доминирају у контрабатеријској борби, док украјински војници покушавају да надокнаде дефицит артиљеријских пројектила масовном употребом офанзивних дронова.
18:30 20.03.2024
Уништена беспилотна летелица изнад Белгородске области
Руски системи противваздухопловне одбране уништили су беспилотну летелицу авионског типа изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
18:28 20.03.2024
Руска војска гађала је фабрику у Харкову, у којој су се налазили војници Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине, који су учествовали у нападима на Белгородску област, рекао је за Спутњик координатор николајевској герилског покрета Сергеј Лебедев.
16:48 20.03.2024
Медији: Вашингтон скептичан према тактици Кијева
Сједињене Америчке Државе су скептичне према такцици Оружаних снага Украјине, заснованој на покушајима одбране територија „које немају велику стратешку важност“. У такве територије Вашингтон убраја и село Работино у Запорошкој области, у којем се и даље воде борбе, пише лист „Њујорк тајмс“.
„Током целог рата амерички чиновници су много пута исказивали да страхују због тога што Украјина сувише дуго брани места те врсте, губећи војнике и трошећи муницију да би се закачила за разорене градове без посебне стратешке вредности“, наводи лист.
Према наводима „Њујорк тајмса“, Украјина покушава да задржи положаје јер би удаљавање представљало „корак уназад“.
„Није јасно да ли су војна решења чисто војна, или на њих утиче политички притисак, или чак руководство“, пише лист, цитирајући оцену политиколога Евелин Фаркас.
Работино је село на линији фронта у Запорошкој области. Кијевске власти га наводе као главни успех украјинске контраофанзиве прошлог лета, када је реч о запорошком правцу. Украјина је ради заузимања тог села увела у борбу бригаде из стратешке резерве, које су прошле западну обуку. Министарство одбране Русије је крајем фебруара ове године саопштило да се руска војска утврдила на прилазима Работину.
16:36 20.03.2024
Кијев: Очекујемо финансијску помоћ од САД већ у марту
Премијер Украјине Денис Шмигаљ изјавио је да би Кијев могао да добије финансијску помоћ од САД већ у марту, без обзира на то што Конгрес САД јоп није изгласао нацрт закона о тој помоћи.
„Имамо уверавања од америчког Сената, пошто је он одобрио тај нацрт закона. Због тога сада очекујемо одлуке Конгреса... Мислим да ћемо овог месеца, или најкасније следећег добити те добре вести из САД“, навео је Шмигаљ за Блумберг телевизију.
Он је додао да ће помоћ западних земаља омогућити Украјини да преживи прву половину године.
„Што се тиче друге половине године, рачунамо на америчку подршку. Биће нам потребна да бисмо покрили дефицит у буџету“, додао је украјински премијер.
Без обзира на то што су САД прошле седмице издвојиле 300 милиона долата за помоћ Кијеву, Конгрес САД за сада није усвојио нацрт закона о помоћи Украјини, вредној 60 миилијарди долара.
13:23 20.03.2024
Главно са новог брифинга руског Министарства одбране:
▪Руске оружане снаге су одбиле седам контранапада Оружаних снага Украјине на авдејевском правцу и побољшале ситуацију дуж линије фронта;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су око 110 војника на јужнодоњецком правцу, руска војска је побољшала положаје у овом делу фронта;
▪Губици противника у белгородском правцу износили су око 650 милитаната, два оклопна возила, два вишецевна система Вампир;
▪Оружане снаге Украјине су изгубиле око 395 војника на авдејевском правцу;
▪Руске оружане снаге су побољшале ситуацију дуж линије фронта на купјанском правцу, одбиле два контранапада Националне гарде Украјине;
▪Руска ПВО је оборила 145 украјинских дронова и 22 пројектила;
▪Оружане снаге Русије су заузеле повољније положаје на доњецком правцу, Оружане снаге Украјине изгубиле су око 420 војника;
▪Руске оружане снаге су одбиле контранапад Оружаних снага Украјине у подручју Белогоровке на доњецком правцу.
12:41 20.03.2024
У саставу украјинске војске на запорошком правцу налазе се плаћеници из Француске, Пољске, Грузије и милитанти из забрањених терористичких група са Кавказа, рекао је један од кородинатора за интеграцију нових региона Владимир Рогов за Спутњик.
Француски плаћеници се, према његовим информацијама, плаше да изађу на линију фронта и сретну руску војску, већ само обављају командне функције у позадини.
"Буквално их штите да ни прашина не падне на њих", објаснио је он.
11:17 20.03.2024
Извиђачи групе Центар уништили су четврти амерички тенк Абрамс помоћу дрона ФПВ на авдејевском правцу, саопштило је руско Министарство одбране.
„У селу Бердичи, извиђачи су открили противнички тенк, пратили га, извели напад и зауставили борбено возило. Другим нападом дрона ФПВ уништен је амерички тенк у који су милитанти полагали велике наде. Осим тога, наши извиђачи су успели да дођу до дођу до технике, прегледају је и извуку све потребне узорке (технике)“, саопштило је руско Министарство одбране.
10:18 20.03.2024
Системи противваздушне одбране оборили су 13 пројектила система Вампир изнад Белгородске области, саопштило је руско Министарство одбране.
10:02 20.03.2024
Производња артиљеријских граната калибра 155 мм у Украјини може почети најкасније у другој половини 2024. године, пише Вашингтон пост, позивајући се на извор из урајинске војне индустрије (Укроборонпром).
Артиљеријски системи које су западни спонзори испоручили Украјини захтевају пројектиле, стандарда НАТО које Кијеву итекако недостају.
07:55 20.03.2024
Неколико путева снабдевања украјинске војске подручју села Бердичи, Орловке и Уманског код Авдејевке налазе се у домету руског оружја, рекао је саветник шефа Доњецке Народне Републике (ДНР) Игор Кимаковски.
Он је појаснио да би удари значајно отежали логистику на овој деоници фронта.
07:24 20.03.2024
Беспилотне летелице су уништене изнад Енгелса, саопштио је губернатор Саратовске области Роман Бусаргин на свом Телеграм каналу.
"Пре мање од сат времена, беспилотне летелице су оборене изнад Енгелса. Систем ПВО је функционисао благовремено и ефикасно", написао је шеф региона.
07:23 20.03.2024
Румунски плаћеници објавили су на друштвеним мрежама видео снимак гранатирања руских пограничних подручја, наводећи да су заједно са Украјинцима нападали руска погранична села.
Radio Romania Actualitati објавио је крајем фебруара причу о румунским плаћеницима који учествују у сукобу на страни Оружаних снага Украјине, помињући румунску борбену групу Romanian Battlegroup Getica. Саопштено је да се она састоји од држављана Румуније и Молдавије.
07:19 20.03.2024
Губернатор Курске области Роман Старовоит написао је на Телеграм каналу да су остаци ракете С-200 коју је оборила ПВО пали у центар Курска и друге делове града.
Према његовим речима, оштећено је неколико кровова на кућама, али мештани нису повређени.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала