- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Балтичке земље, Пољска и Чешка траже забрану увоза руског жита

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографија Пшеница
 Пшеница  - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2024
Пратите нас
Министарства пољопривреде Литваније, Летоније, Естоније, Пољске и Чешке су се обратила Европској комисији (ЕК) да забрани увоз житарица из Русије и Белорусије у Европску унију, саопштило је Министарство пољопривреде Литваније које је и иницијатор обраћања.
Министри су, такође, замолили ЕК да осигура сарадњу земаља чланица ЕУ како би се то ограничење ефикасно применило на целокупној територији ЕУ.
Сматрају да је неопходно да се прекине било каква трговинска активност која би могла да ојача могућности Русије и Белорусије, која је подржава да настави конфликт у Украјини, јер део руског увоза може да садржи и украдено жито из Украјине.
„Осим тога, увоз из Русије врши притисак на домаће тржиште ЕУ и конкурише производима пољопривредника из Европске уније", наводи се у обраћању Европске комисије.
Према речима министра пољопривреде Литваније Кестутиса Навицкаса, у 2023. години је ЕУ увезла 1,53 милиона тона руског жита за 437,5 милиона евра.
Раније је министар пољопривреде Чешке Марек Виборни предложио да се забрани увоз жита из Русије и Белорусије. Подвукао је да је у Чешкој ове године сакупљено осам милиона тона жита, од којих је пет милиона тона било прослеђено за потребе становништва, а три милиона за извоз.
Очекује се да ће се о овом питању расправљати ове недеље у Европском савету. Пољски радио RMF FM, позивајући се на европског дипломату, саопштио је да није реч потпуном ембаргу, јер се Брисел противи томе због повећања цена и негативних последица такве одлуке на глобални југ.
Погледајте и:
Пшеница  - Sputnik Србија, 1920, 19.03.2024
РУСИЈА
ЕУ се спрема да уведе царине на жито из Русије и Белорусије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала