Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: Изјава главног известиоца за тзв. Косово у СЕ о заштити Срба на КиМ врхунац лицемерја

© Sputnik / Лола Ђорђевић Ивица Дачић
 Ивица Дачић  - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да је изјава главног известиоца за пријем тзв. Косова у Савет Европе Доре Бакојани да ће заштита српске мањине на Косову и Метохији бити боља ако тзв. Косово постане чланица СЕ, скандалозна, врхунац лицемерја и, како је рекао, голо оправдање за промену одлуке.
Дачић, који борави у Москви, то је изјавио одговарајући на питање новинара Танјуга након састанка са министром економског развоја Руске Федерације и копредседавајућим руског дела Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Максимом Рештњиковим и нагласио да је Дора Бакојани променила одлуку иако су раније и она и сви западњаци говорили да неће дозволити да тзв. Косово уђе у Савет Европе док се не испуне одређени услови.
„Била су три услова. Први Дечани, други - питање формирања Заједнице српских општина и трећи - заустављање експропријација у српским општинама“, подсетио је Дачић.
Дачић је додао да је промена мишљења уследила одједном након што је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао да ће имовина манастира Дечани бити укњижена.
„Тај манастир постоји од 14. века. Сада је, зато што ће да укњиже земљу на основу одлуке суда од пре не знам колико година, неко стекао квалификације да постане члан Савета Европе“, рекао је Дачић.
Дачић је указао да се на тај начин ствара један опасан преседан, руши међународно право, нарушавају принципи територијалног интегритета и суверенитета, али се рушае и принципи на којима почива Савет Европе.
„Имате једну ситуацију да се принцип територијалног интегритета тумачи како коме одговара. Ово је један скандалозан начин да се оправда њихов договор да се Косово награди чланством у Савету Европе“, рекао је Дачић.
Дачић је потсетио да Приштина већ 11 година избегава да спроведе своју међународну обавезу и формира ЗСО.
„Они уопште не испуњавају ни мерила, ни критирујеме. Да не причамо о статусном питању, а то је да нису чланица Уједињених нација. Просто је невероватно да неко ко је био министар спољних послова може да да такву изјаву“, рекао је Дачић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала