Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић потврдио сазнања Спутњика: Запад неће седницу СБ УН о НАТО агресији /видео/

© Sputnik / Лола Ђорђевић Ивица Дачић
 Ивица Дачић  - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2024
Пратите нас
Министар иностраних послова Ивица Дачић изјавио је данас да Запад покушава да спречи одржавање седнице СБ УН о НАТО агресији, али да ће он бити у Њујорку, ако седница буде заказана.
Он је, говорећи о седници у Савету безбедности о НАТО агресији коју је иницирала Русија, рекао да му је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров пренео да постоји договор између великих сила, пет сталних чланица да не оспоравају једна другој кад неко тражи седницу.
Додао је да је упитно да ли ће те седнице уопште бити јер, како је рекао, западне земље желе да те седнице не буде, али да ће уколико до ње дође, он у име Србије учествовати.
„Међутим, имамо најаве од западних земаља са поруком „немојте џабе да долазите“, у смислу тога да седнице вероватно неће бити. Да ли су то међусобне жаоке које се упућују ми не можемо у овом тренутку да знамо, али оно што је сигурно ми ћемо се припремити за ту седницу. Ми не идемо тамо са циљем да будемо неки арбитри у односима великих сила, него да причамо о нашим проблемима, бомбардовању где су страдали цивили. Очекујемо да ће седнице бити, али нисмо сигурни“, рекао је он.
Дачић је рекао да је са својим руским колегом разговарао о најважнијим питањима која су од судбинског значаја за Србију попут питања о енергетици и снабдевања гасом, као и да "ми имамо читав низ неких веома конкретних ствари где очекујемо помоћ од Русије".

"Знате да се одиграва пријатељска фудбалска утакмица између Русије и Србије и у тим комуникацијама које сам имао са министром Лавровом када смо се чули око седнице Савета безбедности око КиМ он ме је позвао да заједно посматрамо утакмицу и на његов позив сам ја дошао" , рекао је Дачић у изјави за медије.

Он је додао да је са Лавровом разговарао о бројним билатералним питањима и да му је још једном захвалио на чврстом и принципијелном ставу око Косова и Метохије.
"За нас је то од виталног значаја. Од виталног значаја је да знамо да у Савету безбедности имамо један сигуран глас који ће увек бити против независности Косова и Метохије и који ће увек бити за питање територијалног интегритета Србије", рекао је Дачић.
Он је истакао да се односи Србије и Русије базирају на веома високом нивоу међусобног поверења и личних односа између председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина.
Он је рекао и да је Србија под великим притиском да уведе санкције Русији.

"Због свега тога је битно и значи у овој реалној ситуацији, могућности за економску сарадњу и економске пројекте који су уопште могући да се реализују. Оно на чему сигурно треба да наставимо да радимо, то је питање снабдевања гасом", рекао је Дачић.

Он је напоменуо да је договор председника Вучића и Путина о снабдевању гасом потписан до 2025. године и да је важно да се продужи.
"Ту је и питање складиштења гаса, проширења капацитета, питање учешћа руских фирми у неким инфраструктурним пројектима на пољу електропривреде - хидроелектрана Ђердап, употреба нуклеарне енергије у медицинске сврхе. Сада би требало видети шта је од свега тога могуће у овим постојећим околностима које, нажалост, не зависе од нас", рекао је Дачић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала