- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кијев оптужио Запад: Покушавате да „седите на две столице“

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаЗаставе Украјине и ЕУ
Заставе Украјине и ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2024
Пратите нас
Саветник шефа кабинета украјинског председника Михаил Подољак оптужио је Запад да жели да „седи на две столице“ како би заштитио своје тржиште, пише лист „Политико“.
„Са једне стране, ви сте савезник и морате да помогнете Украјини. Са друге стране, покушавате да заштитите своје тржиште протекционистичким путем“, рекао је он.
Како се наводи у чланку, односи између Кијева и европских савезника су протеста пољопривредника у Пољској и неколико других европских земаља, а који демонстрирају против увоза украјинских производа. Сада, како лист истиче, земље Европске уније су подељене у мишљењу о томе да ли треба проширити бесцарински увоз украјинских производа, а Пољска и Француска инсистирају на пооштравању ограничења.
Према подацима листа, Подољак је напоменуо да дебате о томе, да ли треба поново поставити баријере, које су руске снаге склониле након почетка специјалне војне операције у Украјини, нису достојне кијевских савезника. Додао је и да му то изгледа чудно.
Савет ЕУ и Европски парламент су у среду изгласали нови предлог да се на годину дана продужи бесцарински увоз робе из Украјине, до 5. јуна 2025. године. Додали су и ограничења и могућност хитног прекида увоза у ЕУ низа пољопривредних производа, укључујући месо живине, јаја, шећер, овас, кукуруз, житарице и мед.
Заштитни механизам предвиђа и увођење царина на одређене категорије робе која је увезена из Украјине, у случају да обими премашују просечне показатеља увоза према стању 2022-2023. године.
У ЕУ су последњих месеци ескалирали протести пољопривредника, а током 2023. године су се проширили на многе земље и обухватили 12 држава.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала