- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Лавров: Смањење граничне цене за руску нафту прети озбиљним последицама по САД

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаНафтна пумпа
Нафтна пумпа - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2024
Пратите нас
Русија се нада да Америка неће следити пример Украјине и да неће спустити граничну цену за руску нафту на 30 долара, јер тај корак прети озбиљним економским последицама и по саме САД, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Читао сам да Украјина покушава да убеди САД да упола снизе максималну цену за руску нафту – на 30 долара по барелу. То генерално превазилази све границе, а да не говоримо да је сам концепт граничне цене антитржишни и да одражава жељу да се диктира“, рекао је Лавров у интервјуу за документарни пројекат „Нафта“.

Међутим, како је додао, постоји мала вероватноћа да ће САД следити пример Украјине.

„То би могло да има економске последице по саме Американце, а и тржиште нафте би могло озбиљно да реагује. Надам се да је Америка сачувала бар мало националног поноса и да неће играти како свира Зеленски“, поручио је Лавров.

Раније је лист „Вашингтон пост“ саопштио да се администрација председника САД Џозефа Бајдена противи позивима украјинских власти да смање ограничење цене за руску нафту са 60 на 30 долара по барелу. Како се наводи, америчке власти се плаше да би смањење максималне цене могао „да подстакне Русију да смањи производњу нафте и да подигне цене гаса“, што би могло да дестабилизује светску економију уочи председничких избора у САД.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала