Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Седница Међувладиног комитета за сарадњу Србије и Русије на јесен у Москви

© Фото : Министарство спољних послова СрбијеМинистар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се са министром економског развоја Руске Федерације и копредседавајућим руског дела Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Максимом Рештњиковим
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се са министром економског развоја Руске Федерације и копредседавајућим руског дела Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Максимом Рештњиковим - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Србије и први потпредседник Владе Ивица Дачић рекао је да је са министром економског развоја Руске Федерације и копредседавајућим руског дела Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Максимом Рештњиковим договорио да седница тог комитета буде одржана на јесен у Москви.
Дачић је додао да је договорено и да Решетњиков током јуна дође у Србију како би биле обављене припреме за одржавање комитета, који се није састао од 2021. године, и како би се видело у којим све областима Србија и Русија могу да раде како би унапредиле међусобну сарадњу, пре свега у енергетском сектору као и сарадњу везану за железнице.
"За нас је та сарадња веома битна, како би имали електроенергијску сигурност, а то значи да већ треба да почнемо полако да преговарамо о неком новом аранжману за гас, јер се наш завршава крајем 2025. године, а од њега нам зависи индустрија", рекао је Дачић након састанка са Решетњиковим.
Он је додао да се у захтевима западних земаља да уведемо санкције Русији види цинизам и иронија, јер земље које су санкције увеле имају већу трговинску размену са Русијом од Србије која санкције није увела.
"То су ти двоструки стандарди, али ми треба да видимо како сада у тим задатим условима да одржимо економску сарадњу", рекао је Дачић.
Дачић је додао да је састанак са Решетњиковим био практичног карактера а не дипломатског и да је било речи о томе како легалним токовима превозити робу преко границе и обављати платни промет.
"Нажалост, активности овог комитета су оптерећене санкцијама према Руској Федерацији. И у складу са тим и наша спољна трговинска размена је у прошлој години за 30 одсто мања него што је била 2022. године. Она је 2022. године износила 4,2 милијарде долара, а прошле године је износила 2,9 милијарде долара", рекао је Дачић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала