- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Скупштина Уједињених нација усвојила резолуцију о вештачкој интелигенцији

CC0 / Pexels/Tara Winstead / Вештачка интелигенција - илустрација
Вештачка интелигенција - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2024
Пратите нас
Генерална скупштина Уједињених нација (УН) усвојила је резолуцију о вештачкој интелигенцији (АИ) чија је намена да промовише сигурне, безбедне и поуздане АИ системе за одрживи развој, објављено је на налогу УН на друштвеној мрежи Икс.
Три месеца преговора било је потребно да се усвоји ова необавезујућа резолуција предложена од стране УН коју су подржале све 193 државе чанице, преноси Асошијетед прес.
Главни циљ резолуције је да АИ технологија помогне план развоја УН до 2030. године који укључује окончавање светске глади и сиромаштва, унапређење светског здравља и образовања за децу и постизање родне равноправности.
Један од циљева резолуције је и да осигура да државе у развоју имају могућност да искористе предности АИ, као што је помоћ у детектовању болести, предвиђању поплава и обучавању будућих генерација радника.
"Пловимо у узбурканим водама у технологији која се брзо мења, што значи да је важније него икад да се крећемо вођени нашим вредностима", рекао је амерички званичник за Ројтерс.
"Лош или малициозан дизајн, развој и употреба АИ система представља ризике који би могли да поткопају заштиту, промоцију или уживање људских права и основних слобода", пише у резолуцији, преноси Ројтерс.
"Верујемо да резолуција остварује прикладан баланс између наставка развоја и заштите људских права", рекао је амерички званичник.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала