- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски тенк у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Напад на фабрику у Николајеву, ту се производе делови за ракете и ремонтује украјинска техника

Пратите нас
У Кијеву је одјекнула серија експлозија. Вашингтон пост тврди да је сукоб у Украјини довео до раскола односа између Чешке и Словачке, пошто је једна земља пријатељски настројена према Кијеву, а друга према Москви.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:17 21.03.2024
Лидери ЕУ на крају самита нису постигли договор о коришћењу замрзнутих руских средстава за војну помоћ Украјини. Како се наводи у саопштењу на крају самита, министрима је наложено да се даље баве тим питањем.
Председник ЕК Урсула фон дер Лајен је изјавила да би Унија могла до 1. јула да изврши трансфер милијарду евра од руских актива за куповину оружја уколико брзо заврше израду одговарајућег механизма.
19:02 21.03.2024
Оружане снаге Русије извеле су двоструки напад уз накнадну детонацију на фабрику „Зорја-Машпројект“ у Николајеву, где се производе делови за ракете и ремонтује техника Оружаних снага Украјине, рекао је за Спутњик координатор николајевских илегалаца Сергеј Лебедјев.
Према његовим речима, тренутно је неколико стамбених четврти града блокирано, пропуштају се возила хитне помоћи и војни камиони. Медицинским радницима је тешко да објаве оквиран број погинулих и рањених, саопштили су да их је „веома много“.
18:45 21.03.2024
Западна помоћ Украјини може да изађе из оквира помоћи само у оружју, пренела је агенција АФП изјаву начелника Генералштаба француске војске Тјерија Буркхарда током сусрета са колегом из Шведске Микаелом Бајденом.
„Западна помоћ Украјини може да изађе из оквира испорука наоружања“, наводи се у чланку.
Уз напомену да Кијев није тражио слање западних војника у Украјину, Буркхард је изнео став да НАТО треба да буде спреман за сваки сценаро развоја догађаја.
Он је то објаснио тиме што француске власти наводно не верују у могућност да Запад пређе са слања наоружања Кијеву на директно учешће у конфликту.
Према његовим речима, западне земље треба да покажу Русији да „она не може да се води том логиком и да иде до краја“.
Такође је додао да је француски председник Емануел Макрон својим недавним изјавама покушао да покаже „да зна шта је на коцки у Украјини“.
17:52 21.03.2024
Владимир Зеленски и његови „менаџери“ не могу да остваре преокрет у сукобу, ни мобилизација им у томе неће помоћи, рекао је украјински генерал у оставци Сергеј Кривонос за украјинску ТВ.
„Грађанима Украјине треба да буде сасвим јасно, када се прича о новом таласу мобилизације, то може да побољша ситуацију али не и да је суштински промени у нашу корист. Преокрета неће бити“, рекао је он.
Према његовим речима, кључни фактор када је реч о способности да се воде борбена дејства јесте да се војска снабде неопходним ресурсима а Зеленски и његов тим у томе не успевају.
16:01 21.03.2024
Кавер за интерактивну карту СВО - Sputnik Србија, 1920, 09.05.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Интерактивна мапа на Спутњику: Једним кликом до свих детаља са линија фронта
15:58 21.03.2024
Сједињене Државе су предложиле савезницима да оформе механизам за коришћење замрзнутих руских актива кроз емисију државних обвезница у износу од 50 милијарди долара, преноси Блумберг.
15:50 21.03.2024
Главнокомандујући украјинске војске Александар Сирски саопштио је да је са шефом Војног комитета НАТО, адмиралом Робом Бауером, разговарао о ономе што је потребно украјинској војсци, укључујући ПВО и муницију.
Бауер предводи прву војну делегацију у Кијеву од почетка специјалне операције руске војске.
Са њим се састао и украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба.
15:45 21.03.2024
Руска војска контролише коте у запорошком селу Работино и центар села, рекао је губернатор Запорошке области Евгеније Балицки.
Према његовим речима, руски војници сваки дан заробљавају украјинске војнике у селу, а има и оних који се предају добровољно.
15:36 21.03.2024
Представнички дом америчког Конгреса одобрио је нацрт документа који се тиче увођења санкција странцима који учествују у одржавању Кримског моста.
13:43 21.03.2024
Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је да приходи од руске имовине замрзнуте у Европи не припадају никоме, па могу да се користе за војну помоћ Украјини.
„Говоримо о приходима који се могу користити јер не припадају никоме и стога их може користити Европска унија“, рекао је он уочи самита Европске уније у Бриселу.
Према речима Шолца, ова средства би требало да се користе првенствено за куповину наоружања и муниције за Украјину.
13:29 21.03.2024
Системи противваздушне одбране оборили су изнад Крима три украјинска дрона, саопштило је руско Министарство одбране.
13:15 21.03.2024
Словачка се неће придружити иницијативи Чешке да купи муницију за Украјину јер не верује у војно решење сукоба, изјавио је у четвртак словачки министар спољних послова Јурај Бланар.
"Словачка влада има јасан став: нећемо учествовати у војним испорукама Украјини, јер овај сукоб нема војно решење, тако да се не придружујемо овој чешкој иницијативи. Пружаћемо хуманитарну помоћ", рекао је Бланар новинарима после разговора шефова дипломатија Вишеградске групе у Прагу, пренела је словачка телевизија.
12:21 21.03.2024
Руска војска је пробила одбрану Оружаних снага Украјине западно од Доњецка – заузета су села Орловка и Тоњенко.
Најновије вести са овог дела линије фронта:
▪За месец дана, Оружане снаге Русије ослободиле су шест насеља, укључујући град-тврђаву Авдејевку, као и Северно, Степово, Ласточкино, Тоњенко, Орловку и делимично Бердичи. Оружане снаге Украјине намеравале су да се у њима утврде након бекства из Авдејевке. Украјинци су више пута покушавали да изврше контранапад користећи западне тенкове Абрамс и Леопард 2А6, али су се повукли уз губитке.
▪Важну улогу у успешној офанзиви одиграли су ваздушни удари Ваздушно-космичких снага Русије бомбама од пола тоне и тону и по.
▪Непријатељ се повлачи не само западно од Авдејевке. У току је напредовање Оружаних снага Русије у области Часов Јар, Купјанска и села Работино у Запорошкој области. Када руске трупе успешно заврше продор на кураховском правцу Оружане снаге Украјине моћи ће да заузму одбрану само 15 км западно – дуж линије Очеретино-Карловка-Курахово.
Остаје питање: да ли је непријатељ успео да припреми довољно утврђења за тако кратко време?
12:01 21.03.2024
11:51 21.03.2024
Слање војника из других држава у Украјину имаће негативне последице, чак и непоправљиве, рекао је секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков, напомињући да за сада нема тачних информација о наводним плановима Француске да пошаље војнике у украјинске регионе који се граниче са Белорусијом.
"Овде нам требају тачне информације. За сада, колико сам разумео, нема ништа прецизно по овом питању. У сваком случају, већ смо више пута рекли да ће слање неких страних војних контингената у Украјину имати веома негативне, чак и непоправљиве последице“, рекао је Песков, одговарајући на питање како Кремљ гледа на ове информације и види ли претњу Белорусији.
Раније је посланик Врховне раде Алексеј Гончаренко рекао да француске власти наводно разматрају могућност слања европске војне мисије у регионе Украјине који се граниче са Белорусијом како би украјинске јединице могле да се пребаце на исток.
11:40 21.03.2024
Најновије информације из извештаја Министарства одбране Русије:
Руска војска је уништила пунктове страних плаћеника у Сумској области.
Ваздушно-космичке снаге Русије су високопрецизним оружјем, међу којима су били и „кинџали“, гранатирале командне центре украјинске војске. Сви објекти су уништени.
Украјинска војска је за 24 сата изгубила три тенка, уништене су два вишецевна ракетна система РМ-70 „вампир“ на купјанском правцу.
ПВО средства Русије су за 24 сата оборила 163 украјинска дрона, 20 система америчке производње „хајмарс“ и „вампир“. Руска војска је уништила складиште са дроновима, као и ремонтни део.
Украјинска војска је за 24 сата изгубила око 120 војника, тенк и амерички радар на јужнодоњецком правцу. Украјинска војска је изгубила око 250 војника на доњецком правцу.
На авдејевском правцу је ослобођено је село Тоњенко, украјинска војска изгубила више од 320 војника.
09:17 21.03.2024
Начелник Грајворонског градског округа Белгородске области Генадиј Бондарјов позвао је на свом Телеграм каналу становнике да привремено напусте град због гранатирања украјинских оружаних снага.
"Апелујем на оне који су остали у округу. Ситуација је и даље напета. Молим вас да донесете исправну одлуку и привремено напустите територију градског округа", наводи се у тексту
08:57 21.03.2024
Помоћник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан тајно је посетио Кијев како би уверио Кијев у подршку Вашингтона иако Конгдес већ дуго време не одобрава издвајање нове војне помоћи, пише Вашингтон пост.
„Уверени смо да ћемо то постићи, да ћемо пружити ову помоћ Украјини“, цитира лист Саливена.
Конгрес САД још није усагласио нови захтев за издвајање помоћи Украјини, док је администрација саопштила да је исцрпила могућности за испоруке војних средстава још у децембру прошле године.
08:44 21.03.2024
Пет особа је повређено у украјинском гранатирању Белгорода, рекао је губернатор региона Вјачеслав Гладков.
У граду има оштећења на далеководима, без струје је остало око пет хиљада становника.
08:42 21.03.2024
Украјина није добила директне захтеве од својих савезника да преговара са Русијом, док Кијев сматра да је немогуће окончати сукоб војним путем, изјавио је украјински премијер Денис Шмигаљ у интервјуу за лист Ел Паис.
Према речима политичара, Кијев „промовише формулу мира Владимира Зеленског.
„Одржаћемо мировни форум у Швајцарској, на којем очекујемо учешће стотинак земаља и стварање глобалне коалиције како би се извршио притисак на Русију да прекине рат и тиме оконча рата дипломатијом. Немогуће је окончати [конфликт] војним средствима јер је Русија нуклеарна земља“, рекао је Шмигаљ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала