- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Ванредно стање проглашено на северу Словачке због појаве медведа

© Sputnik / Лола ЂорђевићМедвед
Медвед - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2024
Пратите нас
У неколико округа на северу Словачке проглашено је ванредно стање због појаве такозваних синантропских медведа, медведа који су се навикли да живе у близини људи.
Ванредно стање се односи на округе Липтовски Микулаш, Ружомберок, Жилина, Мартин и Турчијанске Теплице (сви у региону Жилине), Попрад и Кежмарок (оба у Прешовској области), пренео је ТАСР.
Очекује се да ће ванредна ситуација бити проглашена у још неколико округа Банскобистричког региона и појединим окрузима Тренчинског региона.
Словачки министар унутрашњих послова Матуш Шутај Ешток рекао је да је циљ проглашења ванредног стања заштита људи који живе у градовима.
"То ће омогућити и полицијском корпусу и ударним екипама за медведе да боље одговоре на повећану појаву медведа", истакао је он.
"Ударне екипе за медведе биће појачане и желимо да на овај начин јасно гарантујемо људима да је држава ту да их заштити", рекао је Шутај Ешток.
Пораст броја насилних сусрета медведа и људи последица је тога што су се медведи навикли у одређеним областима на присуство људи, изјавио је министар животне средине Томаш Тараба.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала