- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Вучић: Потребне су нам промене - што пре видети студије за употребу нуклеарне енергије

© Tanjug / STRАлександар Вучић на самиту у Бриселу
Александар Вучић на самиту у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 21.03.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бриселу да је веома важно што је Србија учествовала на првом самиту о нуклеарној енергији, јер је неопходно разумети шта се дешава у свету, пошто долази вештачка интелигенција и има много проблема у снабдевању струјом.
Због тога су нам потребне промене, поручио је Вучић.
Он је новинарима рекао да индустрија великом брзином расте, да грађани хоће велики стандард - одређене температуре лети и зими, а да не постоји мрежа да се ти захтеви покрију.
"Чак и угаљ немамо, имамо проблема са тим, не смемо да се играмо јер када из угља будемо производили струју мораћемо да плаћамо таксе Европи и другима. Зато је важно да променимо законодавни оквир, за мораторијум на нуклеарну енергију и да разговарамо са свима, од Белгијанаца, Француза, са Енглезима смо кренули у те разговоре са Ролс Ројсом, Американцима, са Русима смо кренули у нешто, вероватно сам ја крив што смо то раније прекинули управо због тог закона о мораторијуму", рекао је он.
Како је додао, мораћемо да мењамо закон и да кренемо пре свега за мале модуларне реакторе, али и да размишљамо о традиционалним нуклеаркама које су најбољи извор електричне енергије.
"Та четири мала модуларна реактора вам замењују 1.200 мегавата електричне енергије. Нуклеарна енергија вам је најсигурнија и најбоља енергија и спада у зелену енергију, много, много би нам то помогло, али су то огромне инвестиције и улагања. За само четири ових реактора морамо да платимо око 7,5 милијарди евра најмање", рекао је Вучић.
Каже да је зато поставио питање финансирања, како да се издржи долазак вештачке интелигенције, које буквално "срчу струју".
Као пример он је навео Холандију где грађани траже да се укидају електрична возила, јер имају проблем са напоном електричне енергије.
"Најразвијенији у земљи Европе де факто. Тако да има безброј проблема. Шта да радимо у Крагујевцу, где имате дата центар, супер компјутер, Стелантис за производњу електричних аутомобила, ок је данас, а шта ћемо сутра кад се повећа потражња, како ћемо да обезбедимо да Крагујевац има довољно струје, како ћемо да урадимо да сви други имају довољно струје", рекао је он.
Додао је да морамо да гледамо у будућност и да пожуримо, јер ће нам то бити неопходно за пет и шест година.
"Да градите традиционалну нуклеарку не можете испод девет, 10, 11 година, макар вам они рекли да може за осам", закључио је Вучић.

Што пре видети студије за употребу нуклеарне енергије

Вучићје рекао да треба што пре да видимо студије за употребу нуклеарне енергије у нашој земљи, јер ћемо једино тако моћи да обезбедимо довољно струје у будућности.
"Није питање шта нам фали данас када је реч о струји, већ је питање шта ће нам недостајати сутра. Данас ми можемо да преживимо, али не можемо сутра", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.
Он је рекао да пре неку годину нисмо имали гасоводе, али да сада имамо и да то нисмо урадили не бисмо имали довољно струје.
"Не заборавите да без гасних електрана у ТЕ-ТО Нови Сад и ТЕ-ТО Панчево не бисмо имали струје ни прошле ни ове зиме. Само да то имате у виду. А нисмо имали гасоводе кроз Србију. Имали сте оно што им је дошло до Панчева кроз Војводину, преко Берегова што је долазило. Морамо сад да пожуримо са градњом нафтовода. Морамо да видимо шта ћемо са гасним складиштима", рекао је Вучић.
Он је навео да је јутрос имао разговор са министарком енергетике Дубравком Ђедовић како би видели шта ћемо бити са нафтом.
"Како ћемо да обезбедимо и како ћемо много веће складиште да имамо, као и много веће резерве да направимо. Морамо да видимо шта ћемо и како са струјом. Неће бити струје у пола европских земаља. Уколико се не изграде ови мали нуклеарни реактори, уколико то не направимо. Ми, наравно, од 70-тих година прошлог века нисмо озбиљно направили студију нити било шта. Било је некад паметних људи, а онда су дошли они који су се додворавали народу све време и причали глупости", рекао је Вучић.
Нагласио је да зато морамо сада да радимо брзо и узмемо студије за употребу нуклеарне енергије, како бисмо у будућности имали струју.
"У супротном, нећемо моћи ништа да имамо, нећемо моћи да пратимо свет", навео је Вучић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала