- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

ЦЕРН наставља сарадњу са руским научницима – али не са институтима у Русији

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Уђи у базу фотографијаЦЕРН
ЦЕРН - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2024
Пратите нас
Европска организација за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) наставиће сарадњу са руским научницима који не раде у институтима у Русији, рекао је за Спутњик портпарол ЦЕРН-а Арно Марсоље.
Како је истакао, уговор о сарадњи са руским институтима неће бити продужен.

„Контакти са руским научницима, повезаним са ЦЕРН-ом у оквиру других споразума, биће настављени“, прецизирао је Марсоље.

Међутим, он није одговорио на питање о томе колико руских научника ће моћи да настави да сарађује са ЦЕРН-ом и да ли би уговор са руским институтима у будућности могао да буде обновљен и под каквим условима. Остаје нејасно и да ли ће након 30. новембра научници са руских института моћи да приступе резултатима својих експеримената, спроведених пре истека споразума.
Раније је саопштено да ЦЕРН од 30. новембра прекида сарадњу са око 500 сарадника који су повезани са Русијом.
Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова претходно је саопштила да је одлука ЦЕРН-а да обустави сарадњу са Русијом политизована и апсолутно неприхватљива, те да војно-политичка ситуација у свету не би требало да онемогућава напредак у области научних истраживања.
Директор Курчатовског института Михаил Коваљчук рекао је раније да је прекид сарадње ЦЕРН-а са руским научницима заправо позитивна ствар, јер се научни кадар враћа у Русију. Са друге стране, заменик директора за научни рад Научно-истраживачког института за нуклеарну физику „Скобељцин“ Московског државног универзитета Михаил Меркин рекао је да ће руски научници у ЦЕРН-у до краја новембра потпуности „предати посао“ страним колегама, али да њихов одлазак неће бити потпуно безболан, будући да су у научном раду коришћене компоненте које су направљене у Русији.
ЦЕРН је 8. марта 2022. године осудио акције Русије у Украјини и прекинуо сарадњу са руским институтима и Русију лишио статуса посматрача на неодређени рок. Савет ЦЕРН-а је 17. јуна одлучио да не продужи споразуме о сарадњи са Русијом и Белорусијом након истека рока њиховог деловања 2024. године.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала