Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Српска војска у близини административне линије са КиМ? Огласило се Министарство одбране

© Sputnik / Лола ЂорђевићПриказ наоружања и војне опреме Војске Србије
Приказ наоружања и војне опреме Војске Србије  - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2024
Пратите нас
Начелник Комисије за примену Војно-техничког споразума Зоран Јовановић изјавио је, поводом навода Аљбина Куртија о кретању снага Војске Србије у близини административне линије са КиМ, да је реч о наставку кампање дезинформација усмерених против Војске Србије и снага безбедности, са циљем подизања тензија.
Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић истакао да је заправо реч о редовној патроли дуж административне линије, у блиској координацији са Кфором.
"Ширење обмана и дезинформација, које су много пута до сада разоткривене као најобичније лажи, део су шире кампање Привремених институција самоуправе у Приштини која за циљ има подизање тензија, обмањивање јавности, стварање неподношљивих услова за живот Срба на Косову и Метохији и избегавање међународно прихваћених обавеза", рекао је Зоран Јовановић, наводи се у саопштењу Министартва одбране.
Он је појаснио да се у објави на друштвеним медијима виде припадници Војске Србије у Копненој зони безбедности који извршавају редовне задатке на обезбеђењу административне линије и контроли Копнене зоне безбедности, у складу с Војно-техничким и свим другим потписаним споразумима, као и да у извршавању тих задатака и примени Војно-техничког споразума Војска сарађује са Кфором.
Јовановић је рекао и да је за контролу спровођења Војно-техничког споразума, сарадњу с Кфором и одржавање непрекидне комуникације између снага безбедности Србије и Кфора задужена је Комисија за примену Војно-техничког споразума.
"У обезбеђењу административне линије према КиМ нема места за тзв. косовску полицију или тзв. косовске безбедносне снаге, будући да Резолуција 1244 Савета безбедности Уједињених нација и Војно-технички споразум не препознају друге субјекте сем међународног цивилног и безбедносног присуства у Покрајини и снага безбедности Републике Србије. У том смилу, наводи да тзв. косовке власти блиско прате ситуацију у случају некаквог преласка административне линије немају упориште у реалности и показају потпуно игнорисање договорених споразума", рекао је он.
Према његовим речима правовременим и свеобухватним припремама, правилном организацијом снага и предузимањем адекватних тактичких радњи и поступака, Војска Србије обезбеђује административну линију, врши контролу, спречава илегалне преласке административне линије, појединачне и групне екстремистичке активности и деловање организованог криминала у Копненој зони безбедности.
"И наставиће да буде фактор мира и стабилности, што се не може рећи за Привремене институције самоуправе у Приштини", истакао је Јовановић. Курти је у четвртак изнео тврдње у којима је навео да су недалеко од административног прелаза у Зубином Потоку примећене јединице Војске Србије као и да Оружане снаге Србије спроводе редовне вежбе и користе их као изговор да изазову намерне провокације близу границе са КиМ.

Старовић: Курти измишља инвазију како би наставио малтетирање Срба на КиМ

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић изјавио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти измишља инвазију како би наставио малтертирање и репресију над Србима који живе на КиМ.
Реагујући на снимак који је Курти објавио тврдећи да се на њему наводно виде специјализоване јединице Војске Србије неколико метара од административне линије, Старовић је истакао да је заправо реч о редовној патроли дуж административне линије, у блиској координацији са Кфором.
Старовић је у објави на мрежи Икс истакао да је Курти пре годину и по дана у војном стилу спровео окупацију севера КиМ, забранио Србима да гласају на изборима, наметнуо албанске градоначелнике у српским градовима, забранио сву српску робу на тржишту и од почетка фебруара укинуо српску валуту, осиромашивши и изгладњујући најугроженије припаднике српске заједнице.
Он је додао да је све те једностране дискриминаторске мере прећутно одобравала међународна заједница, под изговором такозваног "косовског суверенитета" и истакао да присуство милитаризованих моноетничких албанских јединица косовске полиције на северу КиМ крши резолуцију 1244 СБ УН и Бриселски споразум.
"Да још једном поновим, јасно и гласно, српске оружане снаге никада нису ушле на територију Косова након 1999. године и никада неће, док им то не дозволи Кфор, како је предвиђено Резолуцијом 1244 СБ УН", навео је Старовић.
Аљбин Курти је касно синоћ изнео тврдње у којима је навео да су недалеко од административног прелаза у Зубином Потоку примећене јединице Војске Србије као и да Оружане снаге Србије спроводе редовне вежбе и користе их као изговор да изазову намерне провокације близу границе са КиМ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала