Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучевић: Мења се поглед на НАТО агресију, никада нећемо заборавити погинуле

© Sputnik / Лола ЂорђевићМеђународнa конференцијa под називом „Од агресије до новог праведног поретка“ у Дому војске Србије
Међународнa конференцијa под називом „Од агресије до новог праведног поретка“ у Дому војске Србије - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2024
Пратите нас
Потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић изјавио је данас да се четврт века од НАТО агресије, Србија присећа тих догађаја са тугом, али и са поштовањем према нашим борцима и заштитницима отаџбине, као и да се све више у свету мења поглед на НАТО агресију.
Он је на отварању Међународне конференције "Од агресије до новог праведног поретка", која се одржава поводом обележавања 25. годишњице од почетка оружане агресије НАТО пакта на СР Југославију, рекао да је све више људи у свету који слободно мисле, говоре и размишљају разборито о ономе што се нама десило пре 25 година.
Како је истакао тог 24. марта 1999. године надвила се огромна туга због страдања једне суверне државе и због смрти међународног права и поручио да никада Србија никада неће заборавити децу, цивиле и борце који су погинули у НАТО агресији.
Оценио је да је нанета неправада српском народу, који је милионе живота дао у борби против фашизма и нацизма, у борби за праведнији свет, народу који је један од оснивача Лиге народа и УН.
"Сама агресија је представљала суноврат правде и морала и била је дубоко неправедна", поручио је Вучевић.
Подсетио је на прогон српског становништа који је почео након агресије, а који, како истиче, траје и даље.
"Наш народ и наша војска и полиција пружили су снажан отпор терористима и агресору, а његови хероји су остали непоражени", истакао је Вучевић.
Поручио је да никада да не смемо да дозволимо да нас други убеде да смо ми на Космету поражени.
"Ми на бојишту нисмо поражени. људи који су се заклели на верност отаџбини бранили су је до последњег тренутка", истакао је Вучевић.
Додао је да нико од српских бораца није рекао "не смем" и "нећу", нити је питао колико је противник моћнији и истакао да се Србија сећа својих уништених светиња и осиромашеног уранијума којим су нас гађали и истакао како је обавеза свих нас да сачувамо сећање на наше саборце, пријатеље и најмилије који су платили највећу цену агресије.
Подсетио је да је узрорк НАТО агресије отимање Косова и Метохије, које, како каже, траје и данас.
"Зато је наша обавеза, да после четврт века новим генерацијама говоримо истину о НАТО агресији на Србију и Црну Гору и истину о Косову и Метохији", поручио је Вучевић.
Према његовим речима задатак Србије да сачува државу и да се даље развија и јача.
"Да никада не одустанемо од истине, да се никада не угаси пламен слободе и да се не забораве људи који су дали животе за одбрану отаџбине. Нека им је вечна слава и нека живи Србија у вечности", поручио је Вучевић.
Министар унутрашњих послова Братислав Гашић навео је да Србија има богату историју, али трагичну историју срадања, поготово током 20. века.
"Српски народ је слободарски доказао, бранећи слободу као највећу вредност и током НАТО агресије 1999. године. У рату за који нисмо били криви, полажући жртве које ни за шта нису биле криве, током 78 дана крвавог пира тзв. 'Милосрдног анђела'", поручио је Гашић
Како је рекао, током НАТО агресије страдало је више од 2.500 цивила и више од 750 припадника војске и полиције, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе и здравствене установе.
"Нанета нам је велика неправда, над нашим народом демонстрирана је сила, чије последице осећамо и данас", јасан је Гашић.
Додао је да смо тада бранили слободу, како би наша деца и будућа поколења могла живети у миру.

"Зато је важно да их се (жртава) сећамо заувек и наша је обавеза да будућа поколења научимо како се чува успомена на невино страдале", поручио је Гашић.

Навео је како је бомбардовање СРЈ опомена човечанству и поручио како без сећања на прошлост не можемо разумети и садашњост.
Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић рекао је да је 25 година од овог догађаја прва довољна временска дистанца са које то збивање може да се сагледа целовитије и навео да је најмоћнији војни механизам на свету нашу земљу бомбардовао да би узео Косово и Метохију.
Додао је да је тада тероризам мотивисан сепаратистичким циљевима добио подршку западних савезника и истакао да су после агресије уследила етничка чишћења, погром српског становништва 2004. године и једнострано проглашење независности тзв. "Косова" 2008. године.
Селаковић је нагласио да су то све злочини без казне и оценио како агресија траје и данас.
Поручио је како је један од главних задатака државе и ресорног министарства да брине о породицама палих бораца, ратним војним инвалидима, да подиже споменике и чива од заборава хероје и мученике и да чува КиМ, као и да организује конференције каква је ова данашња.
Церемонија отварања конференције почела је интонирањем химне Србије "Боже правде" и минутом ћутања за жртве НАТО агресије.
Ова дводневна конференција организована је од стране независног, непрофитног удружења "Београдски форум за свет равноправних", Клуба генерала и адмирала Србије, СУБНОР-а Србије, Асоцијација ветерана војнообавештајне службе Србије и Фонда дијаспоре за матицу.
Догађају су присуствовали амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко, амбасадори Кубе, Ирана, Државе Палестине и други представници дипломатског кора.
Присустовао је и велики број домаћих и страних гостију, црквених великодостојника, генерала, адмирала и припадника Војске Србије, као и представника борачких удружења и ратних ветерана.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 22.03.2024
РУСИЈА
Шта је Путин рекао у новом руском филму о бомбардовању СР Југославије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала