- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

И после стотину година побеђује Чкаљин осмех | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2024
Пратите нас
У новом издању емисије „Орбита културе“ откривамо тајне поруке које шаљу деца „својим речима“, као и тајну договечности књижевне смотре „Борина недеља“.
Шта ће све обележити овогодишњу 58. Борину недељу, једну од најдуговечнијих и најугледнијих књижевних манифестација чија је завршница додељивање награде Бора Станковић – за Орбиту културе открива уредник Књижевне заједнице Борисав Станковић – Мирослав Цера Михаиловић.
Како су се у првој прозној књизи „Балет губаваца“ легендарног канадског кантаутора Ленарда Коена, нашле све теме којима се овај уметник бавио целог живота – од љубави, стида, отуђености и осећаја безвредности, до жудње за љубављу и породицом сазнајемо од уредника куће Геопоетика Владислава Бајца. О значају дела „Снови свирепих ноћи“ шведског историчара Петера Енглунда, интимној историји прекретнице Другог светског рата, за Спутњик говори Милан Ристовић.
О представи „Оливер Твист“ рађеној према капиталном делу Чарлса Дикенса, у адаптацији Милене Деполо и у режији Милана Караџића а која се после шест година враћа на сцену Позоришта „Бошко Буха“ , Милена Деполо открива због чега је и данас актуелно питање социјалне правде као и питање тешког положаја многе деце која услед сиромаштва, ратова, породичног насиља остају невидљива за друштво.
Зашто верује да је са својих 500 глумаца, радећи хит филмове и серије испунио своју судбину – открива легендарни редитељ Здравко Шотра, аутор књиге „Мојих 500 глумаца“.
Какве је успомене везују за сарадњу и дружење са великим Миодрагом Петровићем Чкаљом, са којим је давне 1979. године снимила чувену серију „Врућ ветар“, како јој је популарни Фирга постао пријатељ за цео живот – за Спутњик открива Весна Чипчић, а поводом обележавања 100 година од рођења нашег највећег комичара.
Како је изгледао живот у Индонезији под влашћу холандских колонизатора, зашто је одлучила да исприча причу своје чукунбабе – судбину једне од многих конкубина холандских освајача и како је њу одредила чињеница да је полу Индонежанка, а полу Холанђанка, открива нам ауторка књиге „Светлије од мене“ Дидо Михилсен, гошћа издавачке куће „Клио“.
Како се ствара „Српскиричарска речорчица“ и због чега је овај јединствени речник детињих речи и израза важан чувар нашег менталног лексикона – за „Орбиту“ објашњава приређивач књиге Весна Смиљанић Рангелов.
По којим критеријумима писци вреднују дела других писаца, какви су трендови у савременој домаћој књижевности, како се за потребе оцењивања превазилазе сопствени литерарни афинитети – о свему томе разговарамо са књижевницом Љубицом Арсић, чланицом жирија за доделу награде „Владан Десница“ НБС коју жири састављен од писаца додељује – колегама.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Открива ли духовног аристократу свест о служењу или о привилегованости | Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала