- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта се до сада зна о терористима из „Крокуса“

© Sputnik / Sergey Bobylev / Уђи у базу фотографијаПуцњава у концертној дворани „Крокус сити хол“
Пуцњава у концертној дворани „Крокус сити хол“  - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2024
Пратите нас
У току је саслушање одговорних за терористичких напад у комплексу "Крокус". Из њихових изјава произлази да је напад изведен за новац, али јасну, логичну слику о томе који су били њихови мотиви за напад и ко су налогодавци за сада није могуће сложити.
1. Терористички напад у „Крокусу“ изведен је за новац, рекао је један од приведених нападача Феридан Шамсутдин. Он је на саслушању рекао да је преко Телеграма дошао у контакт са особом „без имена и презимена“, који је сам себе називао „помоћником проповедника“. Он му је предложио да за пола милиона рубаља „убија људе, насумице“. Пола наведене суме, како наводи Шамсутдин, пребачено му је на картицу. Он није открио име свештеника али је рекао да слушао његове „проповеди“ и да му се „помоћник“ обратио управо као ревносном слушаоцу.
2. На саслушању је поменута и Турска одакле је он допутовао у Русију две и по недеље пре напада. Да ли се он тамо сретао са „проповедником“ или његовим људима није јасно, јер је приведени тврио да је ишао у Турску да продужи документа.
3. Координате места напада такође је добио од „помоћника проповедника“, као и оружје, али се не наводи које тачно, али се претпоставља, на основу снимака са лица места, да су нападачи имали „калашњикове“. Један од приведених нападача рекао је да су они оружје бацили док су бежали из Москве у Брјанску област.
4. На саслушању осталих приведеник „помоћник проповедника“ и помагачи се не помињу, али је утврђено да су нападачи живели заједно у хостелу на северу Москвеи да су двојица упознала пре око 15-20 дана. На основу онога што је рекао један од приведених они се нису добро познавали нити дружили. Како је рекао, другог нападача под именом Абдуло упознао је преко Телеграма пре десетак дана.
5. Аутомобил, бели „рено“ који су дошли у „Крокус“, а затим покушали да се сакрију на граници са Украјином, купили су од рођака Абдуле, под изговором да желе да раде као таксисти.
6. Четворица нападача који се видео на снимку лоше говоре руски или се праве да је тако, а један од њих разговарао је са полицајцима на таџикистанском.
За сада није могуће склопити неку логичну слику – нејасно је шта је повезивало те људе, шта су били мотиви којим су се руководили док су организовали један од најкрвавијих терористичких напада у историји Русије.
Како је рекла портпарол МУП Ирина Волк, сва четворица су странци и они немају руске пасоше.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала