- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Кадрови из Београда обишли свет – и ко није знао сада зна: „Срби, Руси, браћа заувек!“

© Sputnik / Петар МиловановићЗвезда - Зенит
Звезда - Зенит - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2024
Пратите нас
Преко 40.000 људи присуствовало је фудбалском спектаклу Црвене звезде и Зенита у суботу на стадиону „Рајко Митић“. Судбина је наместила да овај меч буде одигран дан после монструозног терористичког акта у Моксви, а дан пре обележавања годишњице ваздушног напада НАТО снага на Србију, па је тако све протекло у знаку снажних порука.
Руским клубовима и репрезентацији забрањено је учешће на међународним такмичењима, али су они увек добродошли у Србији. Фудбалери Црвене звезде угостили су екипу Зенита у тешком тренутку за руски народ.
Дан раније у Москви се догодио терористички напад у дворани „Крокис сити хол“ у којем је убијено преко 130 људи, а преко 150 рањено, па је тако утакмица српског и руског клуба почела минутом ћутања.
После тога Даница Црногорчевић отпевала је песме „Каћуша“ и „Ој Косово“ уз пратњу целог стадиона.
Навијачи су припремили и специјалну бакљаду, српске и руске заставе преплавиле су чувену Маракану, а поруку која је била и исписана и јасно изговорена видео је и чуо цео свет: „Срби, Руси, браћа заувек“.
Навијачи оба клуба заједно су понављали ове речи чије значење има посебну симболику.
Звезда је победила голом Николе Кнежевића у 82. минуту, али фудбал је био у потпуно другом плану. Док је делегација руског клуба стигла у српску престоницу емотивно погођена због монструозног терористичког акта, за навијаче Звезде овај меч био је прилика да подсете да се дан касније обележава 25 година од ваздушног напада НАТО снага на Србију.
Због свега поменутог, на једној страни Маракане могла је да се види порука „24.3.1999. Памтимо војску, децу, мостове и све људе недужне“, док је са друге стране стајао транспарент „Москва, опалкујемо“.
Фудбалски меч је овог пута био прилика да се покаже солидарност и да се пренесе порука у свет да ће два народа наставити да се подржавају.
Миљанов корнер - спортски подкаст - Sputnik Србија
Нови Јутјуб канал емисије „Миљанов корнер“
Богдан Богдановић - Sputnik Србија, 1920, 23.03.2024
СПОРТ
Богдан славио у српском НБА обрачуну – Денвер морао без повређеног Јокића
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала