- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Митрополит Јоаникије: Жртва српског страдања на Космету добија вечни смисао

© Фото : Спутњику уступио Бобан НововићВладика Јоаникије у храму у Подгорици
Владика Јоаникије у храму у Подгорици - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2024
Пратите нас
Поводом обележавања 25 година од НАТО бомбардовања СР Југославије и 20 година од мартовског погрома на Косову и Метохији у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици одржано је косовско - метохијско вече и приказан филм "Отето Косово", Вацлава Дворжака.
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије истакао је након пројекције да мартовски погром над српским народом 2004. године на Косову и Метохији, убиства и рушења светиња остају без казне и без осуде међународне заједнице, али да жртва српског страдања на Космету добија вечни смисао.
"Дубоко сам уверен да нас та жртва чува", нагласио је владика Јоаникије.
Он је истакао и смисао борбе архијереја Српске православне цркве на Косову и Метохији.
Наавео да се у вриеме погрома над Србима на Косову и Метохији 24. марта 2004. године затекао са групом свештеника и верника из Црне Горе у Пећкој патријаршији. Подсетио колико цркава и манастира на Космету је запаљено, порушено и оскрнављено 1999. и 2004. године, међу којима и цркве под заштитом Унеска као што је Богородица Љевишка и манастир Девич.
"Када видите да један народ руши гробља, то је језиво", указао је митрополит Јоаникије.
Према његовим ријечима, злочиници терористичке ОВК и они који су палили цркве касније су прихваћени као партнери и сарадници међународне заједнице, као средство у њиховим рукама.
"Видите сво то лицемерство, те земаљске правде. Међународна заједница намеће решења и договоре по њиховим мерилима, а ни она сама не поштује те резолуције и ништа јој се не може веровати, како раније, тако и данас", истакао је владика.
Говорећи о драматичним мартовским догађајима, публициста Миодраг Вујовић навео је да се варварство на Косову и Метохији огледало у паљењу цркава и рушењу богомоља управо пред лицем те хришћанске Европе, која је дозволила да њена баштина нестаје у пламену мржње албанских сепаратиста.
Он је истакао да је на њега највећи утисак оставио Љубиша Спасић из Обилића на кога су од 1999. до 2004,. године 19 пута насртали албански екстремисти.
"Бацали су бомбе, пуцали на њега, пребијали га. Бранио је своје огњиште. На спаљеном дому је сваки дан долазио пешке неколико километара из Прилужја да седи на згаришту и ту смо га Жарко Јоксимовић и ја затекли. Снимио сам филм о њему „Последњи Србин на свету“. Тај човек ме је стварно импресионирао", навео је Спасић.
Косовско-метохијско вече организовали су Митрополија црногорско-приморска и Саборни храм у Подгорици.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала