- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Русија одала тајну: Ако НАТО покуша нови удар против Срба – последице неће моћи ни да наслуте

© Sputnik / Олег ИвановСрпске трупе и оклопна возила на путу између села Рашка и пункта Јариње на административној линији
Српске трупе и оклопна возила на путу између села Рашка и пункта Јариње на административној линији  - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2024
Пратите нас
Руси су нам одали тајну: Запад се спрема за велики удар на Балкану. Поручили су да неће бити равнодушни као што су морали да буду 1999, а ако организатори НАТО агресије покушају да понове нешто слично, последице неће моћи ни да наслуте, каже за Спутњик редитељ и публициста Драгослав Бокан.
Шеф руске дипломатије и дугогодишњи пријатељ Србије Сергеј Лавров истакао је у разговору са српским колегом Ивицом Дачићем да је ситуација на Балкану веома сложена и компликована, али је нагласио да Русија не жели да допусти да у том региону избије нова криза. Зашто оваква упозорења стижу баш из Русије?
Када би, сматра Бокан, неко од наших политичара или државника знао да неко ове године планира да поништи и уништи Републику Српску, да се припрема хапшење и Милорада Додика и Александра Вучића, или да неко спрема „спонтани“ оружани сукоб на Косову и Метохији, поставља се питање - ко би то јавно рекао и како би то требало да се каже?
„Притом, тај неко треба да пази да не ода извор информисања, да не уплаши људе, да га не нападну због наводног измишљања... Због тога је то сада урадила Русија. И то не било када, него непосредно након избора Владимира Путина. То је за ганц нова Русија која у првом дану нове власти управо говори и о седници Савета безбедности УН на којој би требало да се говори о НАТО агресији ,“ наглашава Бокан.

Руси одали тајну - Запад спрема велики удар

Званична Москва, додаје наш саговорник, на тај начин упозорава и нас и свет да се припрема то што се припрема.
Русија, према његовим речима, сматра да је колективни Запад прекршио сва правила међународног права и постао разбојничка банда:
„Откривањем да знају њихове планове, упозоравају их да им неће лако проћи поновљен покушај истог, 25 година касније“.
Бокан сматра да западњаци у случају покушаја обојене револуције у Србији неће моћи да одглуме спонтаност, јер све обојене револуције делују спонтано, али то заправо нису. Сама суштина, према његовим речима, јесте да обојене револуције увек носе припадници тог народа који треба да сруши сопствену државу, а историја обојених револуција је историја издаја. То су државни удари који чине издајници уз помоћ иностранства.
„Русија повезује 1999. и бомбардовање СР Југославије са дешавањима у Украјини. Они виде везу подземног рада те дубоке државе, евроамеричке, која прави сукоб и кроз механизме, тобоже опозиционе борбе, отимају слободу и укидају сувереност оних земаља на које су се намерили,“ каже Бокан.

Кремљ устројио почетак новог поретка

Он каже да је Русија устројила почетак новог поретка, а Србији је допустила да буде у том новом поретку баш зато што зна ко води нашу државу.
„Путин нас гледа очинским погледом који је и братски и саборачки и сараднички. Многи кажу да је то због православља, али и Грци и Бугари и Румуни и Украјинци су православни, овде је ствар о нечем другом – ми смо светосавски народ као и Руси. Они су од Светог Саве добили ту искру која је нас створила, а њих формирала. У време када су били у ропству под Монголима, ми смо помагали њиховим манастирима, а онда када смо ми пали под турско ропство онда су они нама помагали. Тако да ту постоји чудна веза“.

Путин – српски рецензент

У чудном „дводану“, током празника који су наслоњени један на други – Васкрс и Ђурђевдан, што се веома ретко дешава, биће одржан Васкршњи сабор Србије и Републике, подсећа наш саговорник уз процену да ће и неке који се називају патриотама нервирати то што Вучић и Додик љубе руку патријарху Порфирију.
„Нервираће их и што се ту прича о ћирилици, култури, традицији. Питаће се, како о томе могу да причају патријарх Порфирије, Вучић и Додик, које смо ми осудили... Такви који то причају не знају да не постоји помесна црква која је ближа цркви Московске патријаршије од Српске православне цркве. Знам и какви су односи патријарха Кирила и Порфирија и какав је био однос патријарха Кирила према питању Македоније и колико смо ми помогли Москви да победи Истанбул тј, Цариград и Вашингтон, а патријарх је примао на себе ударце и језиве клевете многих међу нама...“
Уместо да се радујемо да имамо заједно Вучића, Додика и патријарха Порфирија и што ћемо имати академике, интелектуалце, поједине јавне личности из нашег живота заједно на једном месту, неки од нас, опомиње Бокан, припремају отровне стреле да их испале према њима.
„Као да не схватамо да без дипломатије, војске, свештеника, учитеља, без свих који подлежу причи о држави, не постојимо. Наша држава се свим силама бори против зла, а то зна председник Путин, он је наш рецензент, закључио је Драгослав Бокан.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала