Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Дачић: За сад је неизвесно да ли ће данашња Седница СБ УН бити одржана

© Sputnik / Лола ЂорђевићИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је д у Њујорку да постоје најаве да ће неке западне земље тражити, на почетку, процедурално гласање о седници Савета безбедности, коју је поводом годишњице НАТО агресије сазвала Русија, а да то значи и преусвајање дневног реда, и да је за сада, неизвесно да ли ће седница бити одржана.
"Требало би да буде одржана по интерном договору, који постоји између великих сила, односно сталних чланица Савета безбедности, да једни другима не оспоравају када траже такве седнице. Али није искључено, као што се десило и пре 25 година, да се направи неки преседан који није уобичајен у раду Савета безбедности", рекао је Дачић уочи седнице.
Додао је да је Србија свакако ту, уколико неко жели да их чује.
"У сваком случају ми смо ту. Ако неко жели да нас чује, говорићемо на седници Савета безбедности, ако не желе да нас чују, то што сам хтео да кажем, свакако ћу рећи у згради Уједињених нација, јер то је нешто од чега они сигурно не могу да побегну, а то је да се пре 25 година десило кршење међународног права", рекао је Дачић.
Додаје да је тада први пут изведена војна интервенција једне регионалне организације, против једне суверене земље.
"Без одлуке Савета безбедности, и то је једна противправна ситуација, која се не може правдати било каквим другим разлозима. Јер, када ви убијате цивиле, онда нема речи о некој тзв. хуманитарној интервенцији", рекао је Дачић.
Говорећи о процедури по којој се одржавају седнице, Дачић је подсетио да Србија није члан Савета безбедности, те да је делегација у Њујорк дошла на позив оних који су тражили ову седницу (Русија).
"Сама та процедура иде тако, да се предложи дневни ред и онда се, ако нема примедби на дневни ред, иде својим током. Могуће је да неко затражи, имамо такве најаве да ће затражити, процедурално гласање. Имам једно питање. Па зар нису то могли да затраже пре пет дана? Или пре седам дана? Није седница заказана јутрос. Зашто је било потребно да се дође до тога да сви долазимо овде, а онда на крају можда не буде седнице", рекао је Дачић.
Навео је како Србија нема шта да крије и како би све то рекли и да постоји седница и да не постоји седница.
"Видећемо како ће се одвијати данас седница Савета безбедности. Она ће свакако почети. А да ли ће се одржати до краја, видећемо", закључио је Дачић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала