Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Институт „Винча“ на „Атомекспу“ у Сочију /видео/

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЛого корпорације "Росатом"
Лого корпорације Росатом - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2024
Пратите нас
Наука нема граница и научници немају времена за губљење јер еволуција је у свему присутна, посебно у истраживањима. Не треба прескочити и изгубити ни једну епоху. Ако неко то учини, неко од колега ће то применити, каже за Спутњик директорка Института за нуклеарне науке „Винча“ др Снежана Пајовић, пред одлазак на „Атомекспу“ у Сочију.
Тога су свесни и запослени на Институту у чијим се лабораторијама већ педесет година производе радиофармацеутици за сваког пацијента посебно. Суштина модерне медицине је у индивидуализацији терапије.
С обзиром да је сваки пацијент различитог генетског профила, самим тим и болести су све више мултифакторске – симптоми су атипични и тешко препознатљиви.
„Јако је битно познавати све могуће симптоме, али потребно је да и дијагностика буде што тачнија. То омогућава управо нуклеарна медицина, која одређује врсту и тип обољења и у складу са тим се одређују дозе лекова, као и терапијске шеме“, објашњава Пајовићева.
Нажалост, радиуофармацеутици се производе једино у Винчи, што је према њеним речима, недовољно. Потребно је такође да се производњом код нас покрију сви радиофармацеутици, као што је потребно да пацијенти на терапију не чекају дуго и да не иду у иностранство на лечење.
Радиофармацеутици дају изузетно ефикасну и брзу дијагностику, док са друге стране, могу се користити и у самој терапији. На пример, помоћу њих се може пратити кретање канцерогених ћелија у крви и уз помоћ њих се могу примењивати, код неких врста канцера изузетно ефикасне терапије.
Зависно од врсте болести, користе се различите врсте радиофармацеутика и то не само када су питању канцери, већ и када су у питању кардиоваскуларне болести и болести тироидне жлезде.

Вишедеценијска сарадња са Русијом

Професорка Пајовић налази се тренутно у Русији, не само због учешћа на „Атомекспоу“, већ и како би се срела са руководством Обједињеног института за нуклеарна истраживања у Дубни. Сарадња са руским институцијама успостављена је још у време оснивача „Винче“, професора Павла Савића.
Од тада, сарадња са руским колегама тече на различитим нивоима и на различите начине, каже Пајовићева.
„Активна сарадња са Дубном траје скоро две деценије. У оквиру ње реализују се билатерални пројекти. Тренутно су при крају двадесет и четири пројекта, а након рецензије одобрено је још петнаест пројеката из области радијационе биологије. Ово посебно наглашавам зато што Обједињени институт за нуклеарне науке из Дубне све више постаје мултидисциплинарни институт“, каже она.
Нуклеарна физика је основна научноистраживачка област у Дубни, али није једина. У томе је Дубна слична са Винчом, наглашава наша саговорница. Континуирана сарадња са Дубном ће се наставити, а у сарадњу се укључила и Привредна комора.

Наука не познаје границе

„Атомекспо“ је изузетни светски форум на коме се пружа прилика да се сретну топ менаџери, научници, представници владиних агенција из многих земаља, који ће 25. и 26. марта моћи да размене мишљења, да дају предлоге у ком правцу би нуклеарне области требало да се развијају, напомиње наша саговорница.
„То је важно за стратегију развоја многих држава у погледу нуклеарне енергије. Свесни смо како изгледа енергетска ситуација у свету и да морамо да трагамо за новим изворима енергије. На Експу ће бити говора и о водоничној енергији, која је јако битна. Такозвани зелени и плави водоник су јако актуелни, али поставља се питање да ли је та енергија довољна“, наводи Пајовићева.
О значају „Атомекспа“ говоре и подаци да је за четрнаест година, колико се ова манифестација одржава, на њој учествовало 89 држава, 49 000 делегата, 7 000 компанија и да је потписано 550 уговора у вредности од 63 милијарде долара.
И ове године у Сочију ће бити присутни представници европских и америчких држава, као и научници из тих земаља.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала