Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Министарство здравља Србије потписује Меморандум о сарадњи са „Росатомом“

© Sputnik / Лола ЂорђевићМинистарка здравља Даница Грујичић
Министарка здравља Даница Грујичић - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2024
Пратите нас
Министарство здравља Србије потписаће Меморандум о сарадњи са „Росатомом“, руском државном агенцијом за нуклеарну енергију.
То је најавила министар здравља Даница Грујичић која присуствује међународном форуму „Атомекспо-2024“ који се одржава на територији Сиријус, на југу Русије. На форуму ће се разговарати о глобалној употреби нуклеарне енергије.
Она је истакла да нуклеарна медицина представља велику шансу у лечењу малигних болести.
„‘Росатом’ је лидер у свету када је атомска енергија у питању. Нуклеарна медицина је нешто што је потпуно ново. Велика је шанса у комбинацији биолошке терапије и иновативне терапије са изотопима, односно радиофармацима", рекла је Грујичићева.
Додала је да је нуклеарна медицина у развоју, али да и ми у сарадњи са „Росатомом“ можемо веома брзо овладати најновијим технологијама.
Указала је да је веома важно то што се преко биолошке терапије изотоп доводи баш тамо где треба, дакле до малигне ћелије.
Према њеним речима, то је велика шанса не само за онколошке болести, него и за дијагностику, посебно аутоимуних болести јер постоји велика сличност између системских болести, аутоимуних и онколошких.
„И једне и друге могу веома брзо да угрозе живот, а нама остаје да се организујемо тако као и они што раде, да примарна здравствена заштита буде ослонац читавог здравственог система“, навела је Даница Грујичић за РТС.
Форум се одржава под називом „Чиста енергија: Стварамо будућност заједно“, а на њему учествује више стотина учесника, међу којима су представници влада и челни људи институција у нуклеарној енергији.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала