- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва упутила демарш Вашингтону због промене спољних граница на мору

© Sputnik / Natalia SeliverstovaЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2024
Пратите нас
Русија је упутила демарш Сједињеним Америчким Државама након што је Вашингтон променио спољне границе свог епиконтиненталног појаса, поступци САД нису у складу са правилима и процедурама утврђеним међународним правом, саопштило је руско Министарство спољних послова.
Министарство је навело да је у периоду од 18. до 29. марта у Кингстону на Јамајки одржана седница Савета Међународне управе за морско дно, која је позвана да, у складу са Конвенцијом УН о поморском праву, регулише активности држава у подручју дубоког морског дна на просторима који не подлежу националној јурисдикцији приобалних држава.
„Током седнице, руска делегација је изјавила да неће признати спољне границе епиконтиненталног појаса, које су Сједињене Америчке Државе једнострано прогласиле у децембру 2023. године, на удаљености од 200 наутичких миља од полазних линија од којих се мери ширина територијалног мора у седам региона Светског океана... Раније је америчкој страни упућен одговарајући демарш“.
Министарство је приметило да САД својим поступцима „покушавају да смање површину морског дна под надлежношћу Управе, односно целе светске заједнице, и да присвоје додатне површине шелфа за сопствену употребу“.
„Једнострани кораци САД нису у складу са правилима и процедурама утврђеним међународним правом. Руска делегација критиковала је селективан приступ Сједињених Америчких Држава употреби међународног права са акцентом на своја права и потпуно игнорисање обавеза, и одбацила је најновије покушаје Вашингтона да искористи норме Конвенције из 1982. године искључиво у својим интересима“, истакли су у руском Министарству.
Америчке власти су у децембру 2023. године објавиле званичне мапе проширеног епиконтиненталног појаса који почиње на преко 200 наутичких миља од обале на Арктику, Атлантику, Беринговом мору, Тихом океану, два дела Мексичког залива и Маријанским острвима.
Погледајте и:
Љубинка Милинчић - Sputnik Србија
Нови канал Љубинке Милинчић на Јутјубу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала