- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Награда добротвору за подршку, пријатељство и сачуване дечје осмехе

© Фото : Спутњику уступио АдлигатЈозеф Шкултети и Виктор Лазић
Јозеф Шкултети и Виктор Лазић - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2024
Пратите нас
Човек који је 1999. године током НАТО бомбардовања Југославије самоницијативно покренуо хуманитарну акцију у оквиру које је више од 500 српске деце преместио на сигурно, Јозеф Шкултети, четврт века касније овенчан је специјалним признањем - за исказано доброчинство и помоћ Србији у најтежим тренуцима.
Награду за несебичну подршку онима којима је помоћ била најпотребнија, за развијање пријатељства међу народима, Шкултетију је доделило Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат“.
Уз помоћ Матице Словачке у Југославији породице било које нације или вере које су желеле да њихова деца буду заштићена од страдања узрокованих НАТО бомбардовањем, у организацији Шкултетија и уз помоћ његовог волонтерског тима пребацивана су у Словачку, где су била смештена у словачке породице.
Тако је из Србије привремено било измештено 531 дете према евиденцији Шкултетија, а 630 према подацима Матице Словачке.
Да би остварио свој хумани план, Јозеф Шкултети је морао лично да дође у Србију, пошто су возачи аутобуса тражили да он буде у првом аутобусу који улази у Србију под бомбама.
© Фото : Спутњику уступио АдлигатЈозеф Шкултети
Јозеф Шкултети  - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2024
Јозеф Шкултети
Шкултети је морао и да организује набавку бензина за родитеље који су желели да из удаљених делова Србије доведу децу до логистичких центара у Новом Саду и Бачком Петровцу.
За подршку деци која се у ратним условима раздвајају од породица оформио је и посебан тим психолога.
Првих дана боравка у Словачкој сва деца су била бесплатно смештена у хотелу чији је Шкултети власник.
По завршетку рата сва деца су у организацији Шкултетија враћена у Србију.
„Не могу да опишем колико ми значи радост тих малишана којој сам био сведок када је дошао тренутак да се врате у своју земљу. Многи никада пре тога нису били у иностранству. Уместо рата и сирена, омогућили смо деци један леп излет, стекли су нове пријатеље и научили нешто ново”, прича са задовољством Јозеф и подсећа да се прошле године у Кисачу одржао скуп шездесетак, сада одраслих, људи који су тада пребачени у Словачку.
На иницијативу чланова „Адлигата“ Кристијана Обшуста и Небојше Кузмановића из Архива Војводине, Виктор Лазић, председник „Адлигата“, у чијем Музеју књиге и путовања се налази Словачки кутак, уручио је специјалну награду Шкултетију.
Поднета је и иницијатива Канцеларији за ордене Председника Републике Србије да се Шкултетију додели одговарајуће државно одликовање.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала