- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

„Одисеј је мртав“: Угасио се први комерцијални лунарни лендер који је слетео на Месец

© Sputnik / Лола ЂорђевићМесец над Београдом
Месец над Београдом - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2024
Пратите нас
Амерички лендер без посаде који је постао први приватни свемирски брод на Месецу заувек се угасио, саопштила је компанија која га је направила.
Компанија Интуитив Машинс са седиштем у Хјустону саопштила је у суботу да свемирска летелица Одисеј није успоставила контакт прошле недеље када се предвиђало да ће његове соларне плоче примити довољно сунчеве светлости да укључе радио.
Лендер се 22. фебруара спустио на Месец под нестабилним углом, али је ипак успео да доврши неколико тестова и пошаље фотографије пре уласка у вишенедељну лунарну ноћ.
Компанија Интуитив Машинс се надала да би се летелица могла "пробудити" када поновно добије сунчеву светлост, попут јапанског свемирског брода СЛИМ који је незгодно слетео прошлог месеца, преносе хрватски медији.
Како су навели у суботу на друштвеној мрежи X, након неколико дана чекања оператери су потврдили да систем напајања лендера "неће извршити још један позив кући".
“Ово потврђује да се Оди заувек угасио након што је зацементирао своје наслеђе у историји као први комерцијални лунарни лендер који је слетео на Месец”, наводи се у објави.
Интуитив Машинс и НАСА су ову мисију поздравили као успешну, иако је наишла на бројне проблеме на путу. То је такође било прво спуштање америчког свемирског брода на Месец од мисије Аполо 17 с посадом 1972. године.
НАСА планира да врати астронауте на Месец до 2030-те, а компанији Интуитив Машинс је платила око 120 милиона долара за ову мисију, у склопу иницијативе за давање теретних мисија приватном сектору и подстицање лунарне економије.
Одисеј је носио комплет НАСА-иних инструмената дизајнираних за побољшање научног разумевања лунарног јужног пола, где свемирска агенција планира да пошаље астронауте у оквиру свог програма Артемис крајем ове деценије.
Ове године Интуитив Машинс планира још две мисије на Месец, као део НАСА иницијативе Commercial Lunar Payload Services, која има за циљ да укључи комерцијалне компаније у истраживање Месеца.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала