Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Срамни потез НАТО баш на годишњицу језиве агресије над Србијом – спрема се одговор

© Фото : видео скриншот/Јутјуб/KTV TelevizijaНАТО агресија 1999. године
НАТО агресија 1999. године - Sputnik Србија, 1920, 25.03.2024
Пратите нас
Одлука Парламентарне скупштине НATO да на дан почетка агресије ове војне алијансе на нашу земљу 1999. године подигне сарадњу са такозваном државом Косово на виши ниво, практично је забадање прста у око Србији и давање на легитимитет њиховој вештачкој творевини.
Ово је закључак саговорника Спутњика генерал-мајора Митра Ковача, оснивача Евроазијског безбедносног форума и Љубинка Ђурковића пуковника и команданта одбране Кошара, на одлуку врха НАТО алијансе да такозваној држави Косово додели статус придруженог члана.
Ковач сматра да је ово знак да НАТО намерава да лажну државу Косово уведе у ову организацију.

НАТО шамар Србији

„Видљиво је свакоме ко хоће да види да НАТО има намеру да да и унутрашњи и спољни легитимитет Косову. Овај нови статус је највиши ниво присуства у Парламентарној скупштини до пуноправног чланства. НАТО има циљ да промовише Косово, а овај потез то говори. Они желе овако и да поруче државама које нису признале Косово да се припреме да то учине. Дакле, да не одустају од Косова. Додуше, то је било видљиво и у досадашњој њиховој сарадњи у опремању са оружјем обуком и тако даље,“ напомиње Ковач.
Додани мотив је припрема КБС за учешће у НАТО мисијама, нарочито у Украјини, а да се ствари у том правцу крећу то смо могли већ да видимо и преко војне донације Украјини од стране Приштине али и учешћа њихових људи, добровољаца, у оквиру оружаних снага Украјине, истиче Ковач.
„Ово је свакако велики шамар за Србију од стране НАТО, посебно јер смо били спремни да скинемо мораторијум на одржавање војних вежби са Америком и НАТО. У сваком случају, сматрам да бисмо требали да узвратимо на овај потез НАТО тако што би се сарадња са њима и са Америком свела на минимум, а оснажила сарадња са ОДКБ“ оцењује Ковач.

Наставак НАТО агресије

Ђурковић све ово види као наставак НАТО агресије на Србију коју је започео бомбардовањем 1999. године, али другачијим средствима.
„Они од самог старта крше и Кумановски споразум и Резолуцију 12 44, тако да је чињеница да је агресија прекинута овим актима али НАТО је наставо своју агресију против Србије само не оружјем већ другим средствима - политичким дипломатским, економским... Тако да сада имамо њихов покушај који је у зениту, а то је да коначно поробе Србију,“ сматра Ђурковић.
По његовом мишљењу, ово „пењање“ Приштине у НАТО савезу може да буде и знак да се спрема у будућности нека агресија на Србију.
„Ми никада нисмо били неко ко осваја већ неко ко се кроз историју само бранио. Приштина већ дуже време прича како јој од Србије прети опасност, што је апсурдно. Више мислим да се то говори не би ли НАТО имао оправдање да поступа како поступа,“ сматра саговорник Спутњика.

„Традиција“ запада према Србији

На питање, Зашто је баш 24. март одабран за датум када ће НАТО да објави нову одлуку, наш саговорник каже:
„Планери на Западу добро знају да су нама значајни датуми битни, било да су верски или историјски. Сетимо се да је напад на Кошаре почео на православни Васкрс, да су Слободана Милошевића изручили на Видовдан… Тај одабир датума им је у неку руку постао „традиција“, објашњава Ђурковић.
Оно што, како он каже, Запад изгледа заборавља или неће да схвати и види, је то да се време променило и да је дошло до прекретнице у глобалној политици, и да они нису више једина сила, већ да се уздигла и друга сила као заштитница правдољубивог света.
Иначе, такозвани министар одбране Косова Ејуп Маћедонци поздравио је одлуку Парламентарне скупштине НАТО-а да Косово добије статус придруженог члана те скупштине и оценио да је то велики корак за безбедност Косова и региона.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2024
СРБИЈА
Баш данас! Вучић о придруживању Приштине Парламентарној скупштини НАТО
Говорница у конференцијској сали у седишту НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 24.03.2024
СРБИЈА
Косово добило статус придруженог члана Парламентарне скупштине НАТО-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала