- Sputnik Србија, 1920
МУЛТИМЕДИЈА
Када слика говори више од хиљаду речи! Кроз Спутњикове фото-галерије, инфографике и други мултимедијални садржај сагледајте свет из другачије перспективе.

„Били смо на ручку, затекао нас је“: На дну мора снимљено ретко створење о коме се мало зна /видео/

© Фото : Снимак са екрана/ Јутјуб/ OceanXАјкула-алигатор (Echinorhinus brucus)
Ајкула-алигатор (Echinorhinus brucus)  - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2024
Пратите нас
Ајкула-алигатор (Echinorhinus brucus) обично живи на дну мора, те се ретко може снимити, а о њеном животу у природном станишту се мало зна. Истраживачи из иницијативе за истраживање дубоког мора наишли су на један примерак на дубини од 850 метара док су истраживали море код обала Уједињених Арапских Емирата, где ова врста никада раније није виђена.
Истраживачи из иницијативе за истраживање дубоког мора „ОушнИкс“ снимили су ову ајкулу у децембру 2023. док су пловили у Оманском заливу.
„Било је то невероватно искуство. Нисмо видели ништа посебно током тог роњења, па смо почели да истражујемо около", рекла је за ИФЛ Сајенс Кесиди Нелсон из „ОушнИкс“-а, која је снимила ово необично створење.
„Када смо га видели, били смо на ручку. Затекао нас је. Само се појавио ниоткуда, а онда се мотао око подморнице. То нам је дало довољно времена да га погледамо, снимимо неке добре снимке и разговарамо са контролом мисије“, додала је.
Оно што је познато о ајкулама-алигаторима закључено је из анализа примерака које су уловили рибари.
„Већина примерака које смо пронашли били су мртви или болесни. Када приметите дубокоморске животиње у близини плитких региона, то је обично зато што ће умрети или су болесни“, рекла је Џеријала Камау-Венг из „ОушнИкс“-а.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала