- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Шмит нема ништа са изборним процесом у БиХ

© Sputnik / Лола ЂорђевићКристијан Шмит
Кристијан Шмит - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2024
Пратите нас
Република Српска не може да прихвати да живи у условима наметнутих прописа, изјавио је данас председник Српске Милорад Додик и поручио да Кристијан Шмит нема ништа са изборним процесом у БиХ.
Коментаришући најаву Шмита о могућности наметања измена Изборног закона БиХ, Додик је рекао да ако прође ово наметање, Шмит ту неће стати и наметнуће и закон о имовини, што је недопустиво.
"Шмит нема ништа ни са имовином ни са изборним процесом, то је власништво народа који живе у БиХ. Ако кренете на то, онда ми морамо предузети мере, а ми смо рекли које ћемо мере предузети", поручио је Додик.
Нагласио је да би евентуално наметање измена Изборног закона представљало "поништење свих изречених вредности до сада, па и оних о ЕУ о којима смо слушали, поготово у последње време када су дали БиХ преговарачки статус".
"Онда је то све лаж. Неко лаже дебело овде. Или се ради о томе да се неколико дана након одлуке у Бриселу појављује неко ко то све руши, а руши тај који се лажно представља као високи представник, који искључиво слуша америчког амабасадора у БиХ Мајкла Марфија и њих двојица у једној патолошој симбиози покушавају да наметну што веће зло свим народима у БиХ", навео је Додик.
Он је истакао да нигде на свету нема земље у којој би странац или неко страно тело регулисало изборни процес.
"Шмит покушава да оправда своју плату од 25.000 евра и нахрани сујету Марфија", рекао је Додик, пренела је РТРС.

Шмит најавио "предузимање мера" ако не буде договора

Кристијан Шмит је најавио да ће "предузети мере", ако не буде договора о изменама Изборног закона БиХ, не прецизирајући када ће то бити.
"Домаћи политичари су обећали још 12. јуна 2022. године, током састанка с председником Европског савета Шарлом Мишелом да ће грађанима омогућити фер и праведне изборе. Нажалост, до данас то нису учинили. Пуно су разговарали о томе, али резултата није било, тако да сам крајем децембра прошле године најавио да ћу употребити бонска овлашћења, ако се не договоре", навео је Шмит у интервјуу за сарајевски Аваз.
Додаје да договор није постигнут, а време им, каже, цури.
"Грађани желе да виде да им се глас рачуна, а, ако не буде договора, предузећемо мере", најавио је Шмит.
Према неким најавама, пише Аваз, то би се могло догодити већ данас, а најкасније крајем седмице.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала