- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Флорида законом забранила млађима од 14 година приступ друштвеним мрежама

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаСтраница друштвене мреже Фејсбук
Страница друштвене мреже Фејсбук - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2024
Пратите нас
Гувернер Флориде Рон Десантис потписао је закон којим се деци млађој од 14 година забрањује приступ друштвеним мрежама.
Према том закону, деца узраста 14 и 15 година морају да имају сагласност родитеља да би користили те платформе.
Поред тога, закон налаже да се угасе постојећи налози деце млађе од 14 година, као и деце старе 14 и 15 година која немају сагласност родитеља, пренео је Ројтерс.
Претходно је Десантис уложио вето на предлог закона којим би се свој деци млађој од 16 година забранило коришћење друштвених мрежа, па у измењеној верзији родитељи деце узраста 14 и 15 година могу да дају сагласност да она користе друштвене мреже.
„Друштвене мреже наносе штету деци на разне начине. Овим законом родитељи имају веће могућности да заштите своју децу“, поручио је Дестантис.
Присталице закона указују да ће он зауставити штетне ефекте друштвених медија на добробит деце која претерано користе такве платформе и као резултат тога могу доживети анксиозност, депресију и друге менталне болести, док критичари тврде да усвојени предлог крши заштиту слободе говора и да родитељи, а не влада, треба да доносе одлуке о томе да ли ће деца користити друштвене мреже.
Закон ступа на снагу 1. јануара 2025.
Компанија Мета*, у чијем власништву су друштвене мреже Фејсбук* и Инстаграм*, успротивила се усвајању закона, уз образложење да ће наводно ограничити родитељску дискрецију.
У марту 2023. године Јута је постала прва америчка савезна држава која је усвојила закон који регулише приступ деце друштвеним медијима.
*Активност Мета - друштвене мреже Фејсбук, Инстаграм и Тредс, забрањена је у Русији као екстремистичка.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала