- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Господе, осећам твоје присуство“: Филм Николаја Бурљајева посвећен великану Андреју Тарковском

© Фото : Принтскрин/Јутјуб/МосфилмНиколај Бурљајев у филму "Андреј Рубљов" Андреја Тарковског
Николај Бурљајев у филму Андреј Рубљов Андреја Тарковског - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2024
Пратите нас
Руски глумац и редитељ Николај Бурљајев, тенисер Никола Пилић и чувени кошаркаш Тони Кукоч биће гости 71. Београдског фестивала документарног и краткометражног филма (Мартовски фестивал), који почиње вечерас у Дому омладине Београда.
На отварању фестивала редитељу Лордану Зафрановићу биће уручена награда за животно дело, након чега ће премијерно бити приказан филм „Сањалице“ сценаристе Матије Јовандића и редитеља Владимира Петровића о истоименом женском бенду из Београда, најстаријем те врсте на Балкану који је био активан средином шездесетих година прошлог века.
„Прошле године смо имали задатак да прославимо велики јубилеј Мартовског фестивала и утврдимо шта је његова будућност и где је он у односу на сличне фестивале у Србији и шире. У 71. годину закорачујемо са идејом да проширимо базу гледалаца. Наша идеја је да заинтересујемо за документарни филм и кратки метар и оне који нису филмски гледаоци, него воле, рецимо, спорт или музику - од класике до рокенрола. Мислим да смо успели ове године да, такмичарским и ревијалним програмом, избором тема и гостију, заинтересујемо публику која иначе не долази на фестивал“, каже за Спутњик уметнички директор Дејан Дабић.
Да ће овогодишњи Мартовски фестивал бити догађај за најширу публику, потврђује чињеница да ће гости бити и познати спортисти:
„На затварању ћемо приказати филм Сабахудина Топалбећировића 'Магична седмица – Тони Кукоч' у присуству тог прослављенег југословенског, хрватског и светског кошаркаша који је освајао медаље са репрезентацијом, био троструки европски првак са 'Југопластиком' и касније вишеструки првак са 'Чикаго Булсима'. У такмичарском програму биће приказан филм Жељка Мирковића о Николи Пилићу који ће доћи да се поклони публици. Био је један од десет најбољих тенисера на свету, касније селектор који је са три репрезентације освојио Дејвис куп и пресудно утицао на каријеру Новака Ђоковића“.
© Фото : Спутњику уступио Дом омладинеНа Мартовском фестивалу биће приказан филм Жељка Мирковића о Николи Пилићу
Филм Никола Пилић - Легенда - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2024
На Мартовском фестивалу биће приказан филм Жељка Мирковића о Николи Пилићу

Господе, осећам твоје присуство

Дабић најављује и долазак Николаја Бурљајева са филмом „Господе, осећам твоје присуство“:

„Бурљајев је као дете играо у филмовима 'Иваново детињство' и 'Андреј Рубљов' Андреја Тарковског и сада је снимио филм који говори не само о његовој сарадњи са Тарковским него и о духовним аспектима раних дела једног од највећих редитеља свих времена. То је запис о историји кинематографије и историји духовности са ауторовим реминсценцијама на време када је као дете играо код Тарковског, а укључио је и дневнике великог редитеља“.

Од скоро 400 пријављених филмова, одабрано је 98 који ће бити приказани у домаћем и међународном такмичарском програму.
„Чак 44 филма из целог света биће приказано у међународном такмичарском програму. Највише их је из Пољске – 12, па из Хрватске – четири. Пуно филмова се бави актуелним догађајима, али са фокусом на малим људима. То су избеглице које беже од рата, појединци који своју професију замењују новим егзотичнијим пословима као што су блогер и инфлуенсер. У домаћој селекцији имамо фину равнотежу између прича о познатим личностима као што је оперски певач Мирослав Чангаловић и о малим људима који не би били запамћени да није филма“, каже Дабић.
© Фото : Спутњику уступио Дом омладинеМеђународна премијера филма о женском Голом отоку: “Шагаргур” на 71. Мартовском фестивалу
Међународна премијера филма о женском Голом отоку: “Шагаргур” на 71. Мартовском фестивалу - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2024
Међународна премијера филма о женском Голом отоку: “Шагаргур” на 71. Мартовском фестивалу
О наградама ће одлучивати филмски аутор и директор фестивала у Порторожу Бојан Лабовић, сценариста и редитељ из Хрватске Бранко Шмит, селектор програма „Шорт енд Грин“ на Драма интернационалном филмском фестивалу у Грчкој Василиос Терзапулос, ауторка документарних филмова Оливера Панчић и професор на Факултету уметности у Нишу и композитор примењене музике Братислав Златковић.

Ревијални програм и омажи

У ревијалном програму Дабић скреће пажњу на црногорски дугометражни документарни филм „Шагаргур“ Наташе Нелевић о женском Голом отоку, босанскохерцеговачке документарце – „Хако“, дебитантску режију познатог глумца Јосипа Пејаковића о Пештерцу који није хтео за време Другог светског рата да подигне руку на комшије по цену сопственог страдања и „Последња Ју документа“ Јасмина Дураковића који говори о наслеђу наше модерне уметности уочи распада југословенске федерације.
Важан сегмент биће омажи. Након концерта филмске музике Зорана Симјановића, који је 25. марта приређен у Дому омладине као увод у програм фестивала, за 28. март у Кинотеци Дабић најављује филмове аниматора Мирослава Јелића који је преминуо прошле године:
„Поводом 20 година од смрти Миленка Штрпца, једног од наших најзначајнијих документариста у Кинотеци ћемо приказати његове кратке документарце, међу којима један говори о пресађивању коштане сржи нашим физичарима из Винче. У Дому омладине биће регионална премијера кратког играног филма 'Храна за голубове' Милице Спасојевић у којем је једну од последњих улога остварио Жарко Лаушевић. Милица каже да Жарко није стигао да погледа филм, тако да ћемо на овај начин му и ми одати почаст након ФЕСТ-а са филмом 'Руски конзул'. Још један омаж биће филм 'Последњи бунтовник' о Николи Стојановићу, филмском ерудити, професору, сценаристи, редитељу, који је снимио његов син Срђан“.
© Фото : Спутњику уступио Дом омладине БеоградЖарко Лаушевић у филму „Храна за голубове“
Жарко Лаушевић у филму „Храна за голубове“ - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2024
Жарко Лаушевић у филму „Храна за голубове“

Одскочна даска за ауторе

Дабић истиче да је Мартовски фестивал одскочна даска за ауторе, подједнако домаће и стране:
„Прошле године ми је један страни аутор захваљивао јер су га након Мартовског позвали на још десетак фестивала. За наше ауторе Мартовски фестивал је и даље значајан. Чињеница је да наш такмичарски програм има одредбу да се приказују филмови стари најмање две године тако да немамо ексклузивитет као фестивали који траже само премијере, али и даље Мартовски фестивал представља место где многи аутори желе да дођу, да представе своје филмове. Чини ми се да се последњих година помало враћа легитимитет који је Мартовски фестивал имао некада у нашој земљи и шире“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала